Un nou impozit în România, oficial. Totul pe sistem comunist: cine are bani, sa-i țină în „spate” și pe cei săraci
Codul fiscal din România va suferi modificări, de anul viitor sau din 2024, urmând a se aplica un așa-zis impozit pe lux. Vom detalia în cele ce urmează ce reprezintă noul tip de impozit apărut în România și cine va fi bun de plată, dar mai ales vom puncta de ce se apropie el foarte mult de „modelul comunist”.
Autoritățile noastre s-au gândit să schimbe sistemul de impozitare pe locuințe. Amintim că, vara aceasta, se introduseseră schimbări semnificative în Codul fiscal, cu aplicabilitate din 2023. Acum este vorba despre noi modificări, iar cea mai proastă veste vine pentru românii care au case considerate a fi proprietăți luxoase.
De ce se joacă alba-neagra cu impozitele românilor pe locuințe? Ei bine, se pare că noua variantă, gândită acum, ar aduce mai mulți bani primăriilor, iar după cum știm, în această perioadă e mare nevoie de fonduri la bugetul public și orice măsură de acest tip are toate șansele să fie primită cu brațele deschise de liderii aflați la cârma țării.
S-au inspirat de la Ceaușescu sau ce au în cap politicienii noștri?
La cel ca în vremea comuniștilor, așa-zișii magnați actuali, cu locuințe scumpe, trebuie să suporte clase de impozitare mai agresive. Desigur, comparația trebuie realizată păstrând proporțiile, dar se va face clar o diferențiere în funcție de valoarea clădirii respective, când va fi vorba de achitarea impozitului către stat.
Această nouă formulă de calcul s-ar putea aplica de anul viitor, din 2024 sau ar putea fi amânată mai mult, cert este că e o chestiune de timp până când va intra în vigoare.
Despre noul sistem a oferit ceva detalii președintele social-democraților, Marcel Ciolacu. În acest moment, n-avem date clare menite să ne contureze un tablou al costurilor, dar liderul PSD spune că urmează să se poarte mai multe discuții, iar abia apoi vom vedea și noi ceea ce s-a stabilit.
„Lăsați-ne mai întâi să avem discuțiile în coaliție și pe urmă vom anunța. Se pare că vom avea mai multe întâlniri în această perioadă, chiar săptămâna aceasta vom avea o ședință a coaliției. Haideți să vină propunerile de la colegii mei și apoi vom prezenta totul public.
Ţinând cont de această criză, e posibil ca locuinţele foarte scumpe să fie impozitate mai mult. În momentul acesta, ştiu că atunci când plăteşti impozitul te duci cu un act de la notariat, cât ai plătit, dacă e mai veche de trei ani, trebuie să mergi cu o evaluare, astfel ţi se impozitează cu 5%, nu cu 1%. Înseamnă că există legi în România”, a spus liderul PSD, citat de știrileprotv.
Ceea ce știm până la această oră este că se va ține cont, în noua formulă, de grilele pe care le au primăriile pe raza cărora locuința este amplasată. Nu se va lua în seamă, de exemplu, dacă locuința are 2 sau 10 camere.
Potrivit unor cifre ce au fost vehiculate în spațiul public, se va merge pe o creștere graduală a impozitului, iar românii care dețin în proprietate imobile de lux ar putea plăti un impozit chiar și 50% mai mare. De asemenea, se vorbește și despre un plafon de la care s-ar aplica majorările. Nici aici nu putem identifica o cifră stabilită, dar ar fi vorba despre 200.000 sau 250.000 de euro.