Un gest banal, amendă de aproape 500 de lei. Toți șoferii trebuie să știe, dar și pasagerii

Un gest banal, amendă de aproape 500 de lei. Toți șoferii trebuie să știe, dar și pasagerii

Legislația din România prevăzută de Codul Rutier ne arată că un simplu gest ne poate aduce o amendă de aproape 500 de lei. Află despre ce este vorba pentru a nu fi sancționat.

Potrivit Codului Rutier, toate persoanele aflate într-un autovehicul care se află în mișcare pe drumurile publice sunt obligate să aibă atașată centura de siguranță, indiferent de locul ocupat în mașină. Totodată, șoferul este obligat ca, atunci când unul sau mai mulți pasageri se urcă în mașină, să îi informeze pe aceștia despre obligația de a purta centura de siguranță.

O.U.G. nr.195/2002 cu privire la circulația pe drumurile publice precizează mai multe aspecte despre purtarea centurii de siguranță după cum urmează:

„Art. 99. (1) Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa I de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de către persoane fizice: 8. nerespectarea obligației conducătorului de autovehicul și a pasagerilor acestuia de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranță omologate”.

Gestul care îți poate aduce o amendă de aproape 500 de lei

Nerespectarea aceste prevederi îți poate aduce sancțiunea cu două sau trei puncte-amendă. Actuala valoare a punctului-amendă este de 145 de lei, iar nerespectarea purtării centurii de siguranță îți poate aduce o amendă cuprinsă între 290 și 435 de lei. Codul Rutier arată în art. 97 că este obligatorie purtarea centurii de siguranță de către:

  • (1) Copiii cu vârsta sub 12 ani sau cu înălțimea sub 150 cm trebuie să poarte centuri de siguranță adaptate greutății și dimensiunilor lor, iar cei cu vârsta sub 3 ani se transportă numai în dispozitive de reținere omologate.
  • (2) Conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii cu vârstă de până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore, în timpul deplasării pe drumurile publice.
  • (3) Se interzice conducătorilor de autovehicule, precum și persoanelor care ocupă scaunul din față să țină în brațe animale în timpul deplasării pe drumurile publice.
  • (4) Se exceptează de la obligația de a purta centura de siguranță: conducătorii de autoturisme pe timpul executării manevrei de mers înapoi sau care staționează; femeile în stare vizibilă de graviditate; conducătorii de autoturisme care execută servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri; persoanele care au certificat medical în care să fie menționată afecțiunea care contraindică purtarea centurii de siguranță; instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învață să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorității competente în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere.
  • (5) Persoanele prevăzute la alin. (4) lit. d) sunt obligate să aibă asupra lor certificatul medical, în conținutul căruia trebuie să fie menționată durata de valabilitate a acestuia.
  • (6) Afecțiunile medicale pentru care se acordă scutire de la portul centurii de siguranță, precum și modelul certificatului medical se stabilesc prin ordin al ministrului sănătății publice, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

În cazul unui accident rutier, purtarea centurii de siguranță reduce semnificativ probabilitatea de a suferi accidentări grave sau chiar de a muri.