UE ne îngroapă în bani. Ne mai trimite 150 de milioane de euro în conturi: „problema” e că nu cheltuim banii „de capul nostru”

UE ne îngroapă în bani. Ne mai trimite 150 de milioane de euro în conturi:

România urmează să primească o nouă schemă de ajutor de stat din partea Comisiei Europene. 149 de milioane de euro ne vor intra în conturi, în curând, doar că nu putem face ceea ce ne dorim noi cu banii. Europenii ne dau instrucțiuni clare și ne cer ferm să investim toți banii în destinații strategice, cum ar fi independența energetică.

Uniunea Europeană spune că banii vor fi folosiți pentru a spori capacitatea de producție de hidrogen din țara noastră.

Concret, spune Comisia Europeană, schema de ajutor de stat, ce se va desfășura sub formă de granturi directe, până la 31 decembrie 2023, vizează sprijinirea construcției de noi instalații pentru producerea hidrogenului regenerabil. Obiectivul asumat este ca, până la 31 decembrie 2025, să avem capacități de producere a hidrogenului regenerabil de cel puțin 100 MW în instalații de electroliză care produc cel puțin 10.000 de tone de hidrogen pe an.

„Această schemă de 149 de milioane de euro permite României să-și intensifice capacitățile de producție de hidrogen din surse regenerabile, limitând în același timp posibilele denaturări ale concurenței.

Nu numai că măsura adoptată astăzi va contribui la realizarea Strategiei UE privind hidrogenul și a ambițiilor Pactului ecologic al UE.

De asemenea, va ajuta România în înlocuirea gazelor naturale, cărbunelui și petrolului în industriile și sectoarele de transport greu de decarbonizat și în reducerea dependenței sale de combustibilii fosili importați, în conformitate cu Planul REPowerEU”, explică vicepreședintele executiv Margrethe Vestager.

Executivul comunicat mai ține să precizeze că această schemă românească de ajutor de stat este deschisă companiilor de toate dimensiunile care activează în producția de hidrogen sau energie electrică, unităților administrativ-teritoriale sau institutelor naționale de cercetare și dezvoltare în domeniul energiei, inclusiv asociații sau parteneriate formate de acești actori.

De reținut că valoarea maximă a ajutorului care poate fi acordat per proiect nu va putea depăși 50 de milioane de euro.