Ucraina îl acuză pe Viktor Medvedciuk de trădare. „Nașul lui Putin” riscă 15 ani de închisoare

Ucraina îl acuză pe Viktor Medvedciuk de trădare. „Nașul lui Putin” riscă 15 ani de închisoare

Biroul de Stat pentru Investigaţii din Ucraina a transmis, joi, 2 iunie, că a încheiat o anchetă preliminară celei judiciare împotriva politicianului pro-rus Viktor Medvedciuk, aliat al lui Vladimir Putin. Oligarhul ucrainean este acuzat de trădare şi de încălcarea legilor războiului, fapte pentru care ar putea primi 15 ani de închisoare.

Viktor Medvedciuk, numit trădător de Ucraina

Ucraina a finalizat o anchetă preliminară asupra politicianului pro-rus Viktor Medvedciuk, care este acuzat de trădare, și a înaintat cazul în instanță, a anunțat Biroul de Stat pentru Investigaţii. Considerat unul dintre aliații președintelui Vladimir Putin în Ucraina, politicianul riscă până la 15 ani de închisoare, dacă va fi condamnat pentru trădare și încălcarea legilor războiului.

Anchetatorii ucraineni susțin că Viktor Medvedciuk a sprijinit Kremlinul în activităţi subversive împotriva Ucrainei, inclusiv prin colectarea de informaţii despre poziţiile unor unităţi militare.

Politicianul, lider al partidului Platforma de Opoziţie – Pentru Viaţă, respinge toate acuzaţiile. „Nașul lui Putin” a fost prins în aprilie, după ce s-a sustras arestului la domiciliu, la câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie.

Unul dintre cei mai bogați ucraineni, cu legături pro-ruse

În vârstă de 67 de ani, Viktor Medvedciuk este unul dintre cei mai bogați ucraineni, cu o avere estimată la sute de milioane de dolari. Ucraina l-a sancționat pe pro-rus în februarie 2021, înghețându-i bunurile și interzicând trei posturi de televiziune despre care se spunea că îi aparțin pentru promovarea propagandei ruse.

În aprilie, un tribunal ucrainean a decis ca prietenul lui Vladimir Putin să fie reținut fără cauțiune, după ce a fost prins de forțele speciale. În cadrul procedurilor judiciare din 16 aprilie, procurorii au remarcat că Medvedciuk a fost reținut și plasat în arest la domiciliu la 10 ianuarie, dar s-a descoperit că a evadat pe 26 februarie.

Oferta făcută de Zelenski pentru Kremlin

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat, în 12 aprilie, o fotografie cu Viktor Medvedciuk neîngrijit și abătut, în cătușe, în timp ce acesta anunța capturarea sa. Ulterior, liderul de la Kiev a propus să-l schimbe pe prietenul lui Putin cu prizonierii de război deținuți de forțele ruse.

Kremlinul a respins oferta Kievului, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov spunând că „Medvedciuk nu este cetățean rus și nu are nimic de-a face cu operațiunea militară specială [din Ucraina]”. Acesta a adăugat, totuși, că Moscova va urmări „soarta lui”.

Raportul anchetatorilor spune că Medvedciuk a oferit conducerii Rusiei asistență în desfășurarea de activități subversive împotriva Ucrainei, inclusiv prin colectarea de informații despre locația unităților militare.

Citește și: