UBB Cluj a decis: Doctoratul lui Lucian Bode are erori de citare și fragmente plagiate. Comisia de Etică nu l-a sancționat
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca a analizat teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Böde. Comisia de Etică a Universității a decis să nu îl sancționeze, deși există fragmente identificate ca fiind plagiat, într-un total de 2,95% din întreaga teză.
Bode a plagiat câteva paragrafe din doctorat
Comisia de etică a UBB a decis că există fragmente plagiate, care însumează un total de 2,95% din lucrare. Teza de doctorat a fost analizată în urma unor sesizări.
Cu toate acestea, Comisia UBB a decis să nu aplice nicio sancțiune, în afară de un avertisment scris și corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită.
De altfel, Comisia a ținut să precizeze că nu a analizat doctoratul din punct de vedere al calității, ci doar din prisma sesizărilor de plagiat.
„Comisia NU a analizat teza de doctorat din punctul de vedere al calității sale, atribut care revine comisiei de susținere a tezei de doctorat și CNATDCU.
Comisia a analizat exclusiv aspectele semnalizate extern prin sesizarea 1439/18.10.2022 și cele care rezultă din Rapoartele antiplagiat iThenticate din 2018 și Turnitin din 2022 inițiate de UBB.
În vederea asigurării dreptului la apărare într-o procedură administrativă, a fost solicitat și punctul de vedere al domnului L. Bode, care l-a transmis în două documente, din 25.10.2022 și 27.10.2022. Ele sunt analizate în raportul Comisiei de Etică”, se arată în decizie.
Ca urmare, în decizia UBB se arată că există erori de citare în mai multe puncte ale lucrării și chiar lipsa citării, în unele situații. Se pare că ministrul de Interne ar fi plagiat câteva paragrafe sau, conform comisiei, a plagiat fără intenție, necunoscând tehnicile de citare.
Concluzia Comisiei de Etică a UBB
„Comisia constată fragment plagiat. Și aici, ca la punctele 2 și 3, reiterăm ideea că ținând însă cont că lucrarea din care s-a preluat fragmentul plagiat este citată în text și în referințe, chiar dacă nu acolo unde trebuia, nu rezultă cu certitudine dacă plagiatul a fost intenționat sau a derivat din necunoașterea a tehnicilor de citare.
Cât despre susținerea că sursa Wikipedia a fost modificată recent, nu se confirmă, textul preluat fiind încărcat pe site cu mult înaintea susținerii tezei, fapt verificabil”.
Comisia de Etică a UBB i-a solicitat lui Lucian Bode să explice paragrafele identificate ca problematice.
Iată concluzia Comisiei de Etică după analizarea tezei de doctorat a lui Lucian Bode:
„S-au reținut ca existând fragmente plagiate în 3 din cele 4 puncte ale sesizării nr. 14390/18.10.2022, alte fragmente plagiate fiind identificate in urma analizei interne a UBB. Fragmentele identificate ca având o problemă de tip plagiat reprezintă aproximativ 1923 de cuvinte din 65.000 cuvinte ale tezei (2.95 %).
Ținând însă cont că textele originale din care s-au preluat fragmente plagiate sunt citate în text și în referințe (cu o excepție), chiar dacă nu acolo unde trebuie și/sau cum trebuie, nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat sau mai degrabă a derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare (ex. utilizarea de ghilimele/bloc de text; citare acoperitoare etc.). Acest lucru nu schimba concluzia că există fragmente plagiate”.