TVA de doar 5% pentru locuințe: cumperi apartament mai ieftin, în 2023? ce trebuie să știi despre noua schimbare fiscală
De la 1 ianuarie 2023, legislația fiscală se va modifica din nou, odată cu intrarea în vigoare a unor noi cote TVA. Deși vizate de schimbări sunt mai multe sectoare economice, imobiliarele generează cel mai mare interes din partea conaționalilor noștri.
Mulți români plănuiesc să-și cumpere o locuință în 2023, deși condițiile financiare sunt destul de dificile, iar împrumuturile la bănci s-au scumpit semnificativ, pe fondul creșterii agresive a dobânzilor.
Cu toate acestea, visul de a-și cumpăra propria casă pălește în fața provocărilor pentru destul de mulți conaționali, așa că e important să analizăm ce schimbări vor apărea, de la 1 ianuarie 2023, în materie de TVA pentru locuințe.
Pentru început, trebuie reținut faptul că plafonul pentru livrarea locuințelor către populație pentru care se aplică TVA în cotă redusă de 5% va fi diminuat de la 700.000 RON la 600.000 RON (echivalentul a 120.000 euro) pentru o locuință de cel mult 120 metri pătrați.
Cât plătești, de fapt, pentru un apartament în 2023
„Drept măsură tranzitorie, pentru livrările de locuințe către populație pentru care sunt încheiate până la 1 ianuarie 2023 antecontracte, se aplică TVA 5% potrivit regulilor actuale (e.g. în limita sumei de 700.000 lei).
Totodată, dacă în prezent pot fi achiziționate mai multe imobile cu cota redusă de TVA de 5% în limita a 450.000 RON (fără TVA), începând cu 1 ianuarie 2023, doar o singură locuință a cărei valoare nu depășește 600.000 RON va putea fi achiziționată în regim de TVA 5%, în mod individual sau în comun. Vor fi excluse de la numărătoare ante contractele încheiate anterior 1 ianuarie 2023. Similar cu mecanismul anual, se va organiza un nou Registru al achiziţiilor de locuinţe cu cota redusă de TVA de 5%, începând cu 1 ianuarie 2023, în format electronic, pe baza informaţiilor furnizate de notarii publici.
Noua măsură fiscală este menită să atragă un volum mai mare de TVA colectată la bugetul de stat, cu prețul unui anti stimul pe piața real estate, confruntată deja cu întreaga paletă de dificultăți generate de criza actuală (prețurile în creștere la materii prime, dobânzi crescute, creșterea costului cu forța de muncă, etc)”, explică specialiștii Pwc România.