02 iun. 2022 | 16:49

Turcia și-a schimbat numele. Care este noua denumire la ONU

ULTIMA ORĂ
Turcia și-a schimbat numele. Care este noua denumire la ONU

La aproape un secol după ce a devenit o republică independentă, Turcia își revendică identitatea de drept pe scena globală. Cunoscută la nivel mondial cu numele său occidental – Turkey, această țară nu mai vrea să fie numită așa. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a dezvăluit, încă din luna februarie, că numele ales „reprezintă și exprimă cultura, civilizația și valorile națiunii în cel mai bun mod”.

Cum se numește acum Turcia la ONU

Astfel, Turcia va fi cunoscută drept Türkiye în cadrul ONU de acum înainte, după ce Națiunile Unite au agreat cererea oficială din partea Ankarei. De asemenea, mai multe organisme internaţionale vor fi rugate să schimbe numele în cadrul unei campanii de rebranding lansată de Erdogan la sfârşitul anului trecut.

„Türkiye este cea mai bună reprezentare şi expresie a culturii, civilizaţiei şi valorilor poporului turc”, a spus Recep Tayyip Erdogan în decembrie.

Schimbare adoptată imediat

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a specificat că a făcut schimbarea imediat ce a primit cererea în cursul acestei săptămâni. Ce-i drept, majoritatea turcilor îşi cunosc deja ţara drept Türkiye, iar numele de Turcia este folosit la nivel internațional.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că o scrisoare de la ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, i-a fost adresată secretarului general Antonio Guterres, prin care se solicită folosirea „Türkiye” în loc de „Turkey”.

De ce Türkiye, și nu Turkey?

Agenţia de presă turcă de stat TRT folosește noua denumire imediat ce a fost anunţată anul trecut, explicând că unul dintre motivele deciziei a fost faptul că numele în limba engleză, Turkey, reprezintă curcanul tradiţional asociat cu Ziua Recunoştinţei, Crăciunul sau Anul Nou. În plus, TRT a invocat definiţia din dicţionarul englez Cambridge a unuia dintre semnificaţiile cuvântului ca fiind „ceva care eşuează grav” sau „o persoană proastă”.

Val de reacții pe internet

Schimbarea a creat reacții mixte în mediul online. În timp ce oficialii guvernamentali o susţin, alţii spun că este o distragere a atenţiei, deoarece preşedintele Erdogan se pregăteşte pentru alegerile de anul viitor, pe fondul unei crize economice.

Cu toate acestea, nu este o iniţiativă neobişnuită ca ţările să-şi schimbe numele. De pildă, în 2020, Ţările de Jos au renunţat la denumirea de Olanda. Înainte de acest pas, Macedonia şi-a schimbat numele în Macedonia de Nord pe fondul unei dispute politice cu Grecia, iar Regatul Swaziland a devenit e-Swatini în 2018. În trecut, Iranul se numea Persia, Siam este acum Thailanda, iar Zimbabwe – Rhodesia.