Turcia se implică în războiul din Ucraina. Mesajul președintelui turc pentru SUA

Turcia se implică în războiul din Ucraina. Mesajul președintelui turc pentru SUA

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, subliniază rolul de mediator pe care îl are țara sa în conflictul Rusia-Ucraina, solicitând SUA, în timpul unei convorbiri telefonice cu omologul său american, Joe Biden, avioane de luptă. Erdogan a profitat de acest prin contact cu Biden pentru a-i cere acestuia și ridicarea „sancțiunilor injuste“ care penalizează apărarea Turciei, membră a NATO. Mai multe detalii, în rândurile de mai jos.

Turcia se implică în războiul din Ucraina

Într-o convorbire telefonică de 45 de minute cu omologul său american, Joe Biden, Recep Tayyip Erdogan a subliniat rolul Turciei în medierea conflictului dintre Rusia și Ucraina, informează AFP.

Totodată, președintele turc a profitat de acest prim contact cu Biden de la începutul crizei, potrivit comunicatului Preşedinţiei turce, pentru a-i cere acestuia să ridice „sancțiunile injuste“ care penalizează apărarea țării sale, membră a NATO.

În plus, Ankara intenționează să cumpere 40 de avioane de luptă F-16, dar și piesele detaşate necesare pentru mentenanţa şi modernizarea avioanelor F-16 pe care le deţine deja. Într-o primă fază, Turcia a comandat şi plătit 1,4 miliarde de dolari pentru o comandă de avioane de luptă de tip stealth F-35, care nu i-au fost însă livrate.

SUA au înghețat întregul contract în anul 2019, după ce țara condusă de Erdogan a cumpărat sisteme antirachetă ruse S-400, percepute drept o ameninţare pentru F-35. Atunci, Washingtonul a exclus Turcia din acest program militar de ultimă generaţie.

Citește și: LIVE Război în Ucraina. Ziua a 16-a. Rusia promite coridoare umanitare în fiecare zi, pentru evacuarea civililor din calea bombardamentelor

Mesajul președintelui turc pentru SUA

Presa turcă relatează că președintele Recep Tayyip Erdogan vrea să obţină 40 de avioane de luptă F16 şi circa 80 de kituri de modernizare a acestui aparat care se învechește, din care armata turcă deţine mai bine de 200 de exemplare.

După cum aminteam și mai sus, aceasta a fost prima discuție de la începutul invaziei ruse în Ucraina între cei doi șefi de stat, în seara zilei când au avut loc primele negocieri directe între miniştrii de externe rus şi ucrainean, Serghei Lavrov şi Dmitro Kuleba, la Antalya, în sudul Turciei.

Erdogan i-a mai transmis omologului său american, Joe Biden, că este important ca Turcia să poată discuta cu ambele părți şi să fie un mediator în căutarea unei soluţii pentru a pune capăt acestui război.

Citește și: