13 sept. 2022 | 16:08

Turcia, condamnată la CEDO după arestarea a peste 400 de judecători și procurori

ULTIMA ORĂ
Turcia, condamnată la CEDO după arestarea a peste 400 de judecători și procurori

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marți că Turcia a acționat în mod ilegal prin arestarea a peste 400 de judecători și procurori după lovitura de stat eșuată din 2016 împotriva președintelui Recep Tayyip Erdoğan, relatează Agenția France-Presse.

CEDO a condamnat Turcia după lovitura de stat din 2016

Răspunzând la o plângere depusă de 427 de membri ai sistemului judiciar turc care au fost arestați după puciul eșuat, instanța a declarat că detenția lor a fost marcată de „ilegalitate” și a ordonat Ankarei să plătească daune de 5.000 de euro pentru fiecare reclamant.

Aceștia fuseseră arestați în cadrul unei represiuni în masă împotriva susținătorilor predicatorului islamic Fethullah Gülen, pe care președintele l-a acuzat de tentativa de lovitură de stat.

Hotărârea este cea mai recentă pronunțată de CEDO, cu sediul la Strasbourg, împotriva Turciei, membră a Consiliului Europei, din care face parte din 1950.

Aceasta a declarat că detențiile au încălcat Convenția Europeană a Drepturilor Omului, pe care curtea o aplică, „din cauza ilegalității detenției inițiale înainte de proces a reclamanților”.

În urma puciului eșuat, guvernul turc a declarat starea de urgență și a efectuat o epurare masivă a instituțiilor statului sub pretextul unei lupte împotriva loviturii de stat.

Peste 130.000 de funcționari publici, inclusiv 4.156 de judecători și procurori, precum și 29.444 de membri ai forțelor armate, au fost înlăturați sumar de la locurile de muncă pentru presupusa apartenență sau relații cu „organizații teroriste” prin decrete-legi de urgență care nu au fost supuse nici unui control judiciar și nici unui control parlamentar.

Decizie istorică

Dr. Gökhan Güneș, un activist pentru drepturile omului și expert în drept penal internațional, a scris pe Twitter că decizia CEDO este „istorică”, afirmând că decizia de marți a instanței a fost prima dată când aceasta s-a pronunțat asupra încălcării drepturilor pentru atât de multe persoane într-un singur dosar.

Vicepreședintele Partidului Democrației și Progresului (DEVA) din opoziție, Mustafa Yeneroğlu, care a comentat marți decizia CEDO, a scris pe Twitter că hotărârea instanței nu numai că dezvăluie faptul că în Turcia au loc încălcări grave ale drepturilor, dar arată, de asemenea, cum sunt distruse chiar și drepturile fundamentale.

„Deși hotărârea CEDO scoate la iveală ilegalitățile suferite, din păcate, nu există niciun remediu pentru a compensa suferința oamenilor”, a declarat Yeneroğlu, adăugând că hotărârea instanței este doar „vârful icebergului” încălcărilor drepturilor din țară.

„Turcia va suporta consecințele nedreptăților suferite de poporul său”, a mai spus politicianul, lăsând să se înțeleagă că este posibil ca multe hotărâri privind încălcarea drepturilor să vină din partea instanței în ceea ce privește victimele epurării.

Președintele Erdoğan îi vizează pe adepții mișcării Gülen, inspirată de predicatorul islamic turc Fethullah Gülen, încă de la investigațiile de corupție din 17-25 decembrie 2013, care i-au implicat pe premierul de atunci Erdoğan, pe membrii familiei sale și cercul său apropiat.