19 ian. 2022 | 19:30

Trucuri utile pentru facturi cât mai mici: cum să economisești, în plin val de scumpiri

ACTUALITATE
Trucuri utile pentru facturi cât mai mici: cum să economisești, în plin val de scumpiri

De mai multe luni, românii se confruntă cu scumpiri semnificative pe piața de energie electrică și gaze naturale. Prețul facturilor s-a apreciat, de la o lună la alta, iar măsurile de sprijin adoptate de Guvern (plafonarea și compensarea) au fost neglijate de unii furnizori, care au calculat facturile fără să țină cont de acestea. În astfel de condiții, adoptarea unui comportament responsabil, care să limiteze consumul și să-l eficientizeze, e mai mult decât necesară.

Pentru început, trebuie punctat faptul că, din noiembrie până în prezent, aproximativ un milion și jumătate de consumatori români de energie electrică și gaze naturale s-au confruntat cu o situație mai mult decât neplăcută. Aceea de a primi facturi greșite de la furnizorii lor, care nu au aplicat măsurile de plafonare și compensare.

ANRE a intrat pe fir și a aplicat deja sancțiuni importante pe piață, descoperind și alte nereguli, la fel ca experții de la Protecția Consumatorilor.

Dacă te regăsești într-o astfel de situație, înainte de a face economii, trebuie să știi că ai dreptul să-ți recuperezi banii de la furnizorul tău.

Ministrul Energiei a explicat amănunțit care sunt procedurile și cum pot românii să-și recupereze banii de la furnizori.

Concret, recuperarea sumelor plătite în plus de client se va face prin cerere la furnizor dacă suma este de peste 100 de lei sau se va scădea din factură dacă este mai mică de 100 de lei.

„Desigur că o factură care nu are plafon, nu are aplicate mecanismele de compensare. E evident că fiecare din noi știm cam cât plătim. În mod normal furnizorii au obligația să refacă facturile, să nu perceapă penalități și să nu prerceapă banii.

Recalcularea facturilor emise eronat, adică fără plafonare și compensare, trebuie în 15 zile să le recalculeze, iar în această perioada se suspendă eventuala plată a acestora. Pe perioada prezentei Ordonanțe sunt interzise debranșările. Există un regulament special pentru acest diferend între furnzori și client. Cantitatea se aplică pe perioada 1 noiembire 31 martie, și exista coeficienți de repartizare a acestei cantități pe fiecare parte. Cu certitudine, facturile pe ianuarie vor fi luate în calcul.

Pentru clienți, evident și pentru cei care nu știu să citească o factură dacă o factură nu are elemente să arate că este plafonată și comepnsată nu are acestea opriri făcute. Există excepție atunci când prețul este foarte mic, iar atunci nu este vorba de plafonare și reglementare. În mod normal furnizorii au obligația să refacă facturile și să nu perceapă penalizări.

La un consum de 260 de metri cubi, atunci se plătea prețul plafonat la 370 de lei. Acum, tarfiul a ajuns la 220 de lei pe megawatt”, a declarat Virgil Popescu.

În cazul în care ți-ai recuperat banii, trebuie să știi că, de acum încolo, chiar dacă furnizorii vor aplica măsurile de sprijin, vei avea nevoie în continuare de un consum eficient și responsabil de energie, dar și de gaze naturale.

Cum să primești facturi mai mici

Ei bine, un comportament responsabil trebuie să aibă la bază, în primul rând, conștientizarea nevoilor tale. De câtă energie și cât gaz ai nevoie, cu adevărat? Din acest punct, odată ce răspunzi la această întrebare, trebuie să începi să elimini acei consumatori de care nu ai cu adevărat nevoie.

De exemplu, optează pentru laptop, în defavoarea unui desktop despre care experții în energie spun că are un consum de energie mult mai ridicat.

Poți, de asemenea, să optezi pentru prize inteligente. „Încărcările fantomă” sau electricitatea folosită de electronice atunci când sunt oprite sau în modul de așteptare, reprezintă o sursă majoră de risipă de energie. De fapt, se estimează că 75% din energia folosită pentru alimentarea electronicelor de uz casnic este consumată atunci când acestea sunt oprite. Imaginează-ți cât înseamnă asta pe parcursul unui an de zile!

Prizele inteligente, cunoscute și sub denumirea de benzi de alimentare avansate, elimina problema încărcărilor fantomă prin oprirea alimentării electronice atunci când acestea nu sunt utilizate. Prizele inteligente pot fi setate să se oprească la o ora stabilită, în timpul unei perioade de inactivitate, prin comutatoare de la distanță sau în funcție de starea unui dispozitiv „master”.

Totodată, trebuie să investești într-o bună izolație exterioară și/sau interioară a casei tale. Niciun sistem energetic de încălzire a casei nu va face față și nu te va mulțumi la costuri, dacă zidurile nu sunt izolate termic eficient. În timp, investiția inițială, ce ți s-ar putea mare, se amortizează.

Nu în ultimul rând, trebuie să iei în calcul și investiția în niște ferestre eficiente din punct de vedere energetic. Ar fi indicat să optezi pentru geamul dublu, mai ales dacă locuiești într-o zonă montană, undele temperaturile sunt semnificativ mai mici decât în alte regiuni.

În aceeași ordine de idei, trebuie să acorzi o atenție deosebită claselor energetice de consum pentru electronicele și electrocasnicele din casa ta.

„Încă din anul 1996, Comisia Europeană a stabilit norme de clasificare a claselor energetice prin litere de la A la G, unde clasa energetică A reprezintă cel mai redus consum de energie electrică, iar clasa energetică G indică cel mai mare consum de energie. Prin urmare, vom arăta în cele ce urmează clasele energetice în ordinea descrescătoare a indicelui de eficiență energetică:

A+++, cu un indice I < 20;

A++, cu un indice I < 30;

A+, cu un indice 30 ≤ I < 42;

A, cu un indice 42 ≤ I < 55;

B, cu un indice 55 ≤ I < 75.

Cele mai recomandate electrocasnice sunt cele care fac parte din clasa energetică A, A+, A++ și A+++, având cel mai redus consum de energie electrică. Produsele care fac parte din clasa energetică B au un consum mediu de energie electrică.

Celelalte clase energetice, C, D, E, F și G, fac parte din categoria claselor cu un consum ridicat de energie electrică, fiind mai puțin recomandate, motiv pentru care electrocasnicele cu una din clasele energetice enumerate mai sus se găsesc din ce în ce mai rar. Acestea au un indice de eficiență energetică între 90≤ I 125≤ I”, conform ideall.ro.

În cele din urmă, culorile indică și ele eficiența sau ineficiența în raport cu consumul de energie electrică. Astfel, verde indică consum minim „mai eficient”, iar roșu indică un consum ridicat „mai puțin eficient”.