Trei parlamentari ai partidului german AfD merg în Donbas. Partidul, acuzat că are relații cu Rusia

Trei parlamentari ai partidului german AfD merg în Donbas. Partidul, acuzat că are relații cu Rusia

Trei parlamentari AfD se deplasează în această săptămână în zonele ocupate de Rusia în estul Ucrainei. Se pare că deplasarea este organizată de Rusia. „Având în vedere relatările distorsionate și partizane despre conflictul din Ucraina, dorim să ne facem o imagine proprie a situației și să evaluăm situația umanitară”, a scris pe Twitter Hans-Thomas Tillschneider, vicepreședinte al AfD în Saxonia-Anhalt și membru al parlamentului landului, pe Twitter.

O delegație a partidului german AfD merge în Donbas

Fostul ambasador ucrainean în Germania, Andriy Melnyk, i-a acuzat pe politicienii AfD că susțin „războiul de anihilare” al Rusiei prin călătoria lor în Donbass.

Colegul parlamentar al lui Tillschneider, Daniel Wald, a vorbit despre o „călătorie inofensivă a delegației în Rusia și în estul Ucrainei”. Din grupul de călători face parte și deputatul AfD din Renania de Nord-Westfalia Christian Blex.

Rapoartele mass-media occidentale sunt „extrem de unilaterale și incomplete când vine vorba de situația umanitară a oamenilor din regiunea Donbass”, a criticat Blex pe Telegram.

De aceea, grupul de călătorie a dorit să „obțină o imagine concretă a situației umanitare direct la fața locului”. Inițial, cei trei deputați au lăsat fără răspuns solicitările de informații ale Tagesspiegel.

În Ucraina, din 2014, intrarea în teritoriile ocupate dinspre Rusia constituie o infracțiune penală, aceasta fiind considerată o trecere ilegală a frontierei. Oricine face acest lucru oricum trebuie să se aștepte la o interdicție de intrare în Ucraina. În același timp, Melnyk a cerut Oficiului german pentru protecția Constituției să acționeze. Ministerul de Externe de la Berlin a declarat luni că nu are informații despre această călătorie.

Politicienii AfD călătoresc neobișnuit de des în Rusia

AfD menține de ani de zile legături strânse cu Rusia. Politicieni din guvernul federal și din guvernele de land au vizitat această țară neobișnuit de des. Mai mulți membri ai Bundestagului au călătorit la Moscova la invitația Rusiei pentru alegerile prezidențiale din 2018 și au asigurat ulterior că nu au existat „nereguli” acolo.

Deputatul AfD Ulrich Oehme a mers chiar și în Crimeea, care a fost anexată de Rusia, în calitate de „observator electoral”, deși votul de acolo nu a fost recunoscut la nivel internațional.

Chiar înainte de atacul Moscovei asupra Ucrainei, politicienii AfD au călătorit în zone care se află de facto sub controlul Rusiei. În 2018, Blex a mers în Crimeea împreună cu alți membri ai parlamentului AfD. Puțin mai târziu, mai mulți membri ai Bundestagului au participat la un forum economic în peninsulă.

Deputatul AfD Gunnar Lindemann, laude către un lider separatist din Donețk

În urmă cu patru ani, deputatul AfD de la Berlin Gunnar Lindemann a călătorit de două ori la rând în autoproclamata „Republică Populară Donețk”, care se afla deja la acea vreme sub controlul indirect al Moscovei.

El l-a descris pe unul dintre liderii separatiști drept un „adevărat erou de război”. De asemenea, Lindemann a fost citat de presa rusă ca „observator electoral” în timpul unui vot nerecunoscut în Donețk și a lăudat votul ca fiind „deschis și democratic”.

În ultimii ani, Rusia a invitat în mod repetat politicieni selectați din străinătate la alegeri pentru ca aceștia să dea un verdict favorabil și să ofere astfel o contrapondere la rapoartele critice ale observatorilor independenți din partea organizațiilor internaționale.

În același timp, se pare că astfel de călătorii sunt menite să aprofundeze relațiile dintre reprezentanții partidelor populiste de dreapta și de extremă dreapta din Rusia.