Trecutul întunecat al lui Putin, descoperit după 40 de ani. Documentul care îl încriminează direct pe președintele Rusiei

Trecutul întunecat al lui Putin, descoperit după 40 de ani. Documentul care îl încriminează direct pe președintele Rusiei

Arhivele KGB dezvăluie trecutul întunecat al lui Vladimir Putin în tinerețe și rolul său în trimiterea artiștilor disidenți în gulagurile din Rusia sovietică.

Dosarele scoase la iveală aruncă o nouă lumină asupra sinistrului început de carieră al președintelui Rusiei, cu zeci de ani înainte de ascensiunea sa fulminantă la putere și de războiul din Ucraina.

„Puteți crucifica libertatea, dar sufletul uman nu cunoaște cătușe!”

Noile dovezi prefigurează represiunea brutală a opozanților și a informațiilor în timpul celor 22 de ani de putere ai lui Putin.

Rolul lui Putin, necunoscut până acum, a fost descoperit în arhivele referitoare la raidurile asupra locuințelor a doi disidenți din Sankt Petersburg în 1976.

Artistul Iuly Rybakov și scriitorul Oleg Volkov au fost arestați după ce au pictat graffiti împotriva regimului pe zidurile uriașe ale Fortăreței Petru și Pavel.

Pe o suprafață de 1,5 metri, cu litere de 1,5 metri înălțime, scria: „Puteți crucifica libertatea, dar sufletul uman nu cunoaște cătușe!”

Ei au spus că graffiti-ul a fost un răspuns direct la KGB după ce au dispersat două mitinguri anterioare, iar locația a fost folosită ca fostă închisoare pentru infractorii politici din timpul țarilor.

„Puteți crucifica libertatea, dar sufletul uman nu cunoaște cătușe!”
„Puteți crucifica libertatea, dar sufletul uman nu cunoaște cătușe!”

Celebrul slogan a fost unul dintre primele exemple de artă de protest care au apărut în URSS, care era strict controlată, și un simbol important al rezistenței creative împotriva regimului comunist de la acea vreme.

Dosarele despre acest caz au fost găsite într-un muzeu de către istoricul Konstantin Sholmov, care a postat fotografii online săptămâna trecută.

Vladimir Putin, pe atunci locotenent KGB în vârstă de 23 de ani, a fost menționat în documente ca fiind unul dintre ofițerii care au luat parte la percheziția casei lui Volkov.

Politicianul local Boris Vișnevski a declarat că acum există dovezi definitive că Putin a fost implicat în represiunea sovietică asupra artei protestatare din anii ’70.

Un alt locotenent KGB menționat în protocolul de percheziție a continuat să lucreze alături de Putin în administrația din anii 1990 a primarului din Sankt Petersburg, Anatoli Sobchak.

Volkov a fost condamnat la șapte ani de închisoare într-una dintre coloniile penale dure ale URSS, iar Rybakov a executat șase ani, fiind acuzat de propagandă antisovietică și huliganism.

Agenții KGB au folosit capace de sicriu

Rybakov și-a amintit mai târziu cum el și Volkov au mers pe jos până la Podul Palatului din centrul orașului după ce au terminat pentru a avea o priveliște mai bună a operei lor.

Și a povestit cum agenții KGB-ului trimiși să picteze peste slogan au fost împiedicați de apa mare care acoperea plaja râului.

În mod comic, ofițerii au navigat pe bărci de cauciuc și au sprijinit capacele de sicriu de la o expoziție din fortăreață în încercarea de a acoperi cuvintele – ceea ce nu a făcut decât să atragă și mai mult atenția asupra lor.

Exact patruzeci de ani mai târziu, același slogan a apărut pentru scurt timp la Sankt Petersburg în 2016 – opera unui alt artist, Timofey Radya – înainte de a fi îndepărtat de autorități.

Rybakov a răspuns: „Exact 40 de ani mai târziu (în ziua de 3 august), aceeași inscripție apare din nou! Ei bine, pot spune doar – nu și-a pierdut relevanța. Pentru noii autori – plecăciune”.

Rybakov a devenit deputat în Duma de stat a Rusiei și este în continuare un proeminent militant pentru drepturile omului.

El susține că Putin a participat personal și la o altă razie asupra scriitoarei Iulia Voznesenskaia, care a fost arestată cam în aceeași perioadă și acuzată de propagandă antisovietică.

Documentul care îl încriminează direct pe președintele Rusiei

În ultimii ani au ieșit la iveală și alte dovezi privind trecutul lui Putin în cadrul KGB-ului.

Dosare scoase la iveală în Germania de Est arată că acesta a lucrat cu poliția secretă Stasi între 1985 și 1990. Cartea sa de identitate de spion, care îl localizează în Dresda, a fost găsită într-o arhivă în 2018. Stasi era cunoscută pentru supravegherea atentă a publicului, recrutând vecini pentru a se spiona unii pe alții.

Putin a vorbit cu mândrie despre perioada în care a servit în Germania de Est, pe atunci un stat comunist care era condus efectiv de la Moscova. El s-a alăturat unității de contraspionaj a KGB în 1975, dar inițial nu a fost foarte cotat de superiorii săi, susținea anul trecut o biografie, potrivit The Sun.

Cu toate acestea, el a avansat în ierarhie până a devenit șeful FSB, succesorul agenției de spionaj, în 1997.

El a trecut apoi de la un șef al securității necunoscut la înălțimile amețitoare ale puterii în câțiva ani, în mijlocul haosului care a urmat destrămării Uniunii Sovietice.

Putin a devenit prim-ministru al Rusiei în timpul președintelui Boris Elțîn și și-a uimit rivalii politici, fiind ales el însuși președinte în 2000.