24 feb. 2022 | 16:31

Tratamentul inovator pentru epilepsie, muzica: cum funcționează

ACTUALITATE
Tratamentul inovator pentru epilepsie, muzica: cum funcționează

Un studiu realizat de oamenii de știință de la MIT pe un grup de pacienți cu epilepsie a descoperit că un anumit grup de neuroni din creierul lor răspunde doar la cântat, și nu la muzica instrumentală sau la orice alt tip de sunet.

Descoperirile studiului au fost publicate în revista științifică Current Biology. Oamenii de știință încă lucrează pentru a stabili implicațiile studiului pentru pacienții cu epilepsie, dintre care unii se bazează pe muzică, fiind o formă de terapie pentru a reduce crizele.

„Lucrarea oferă dovezi pentru o segregare relativ fină a funcției în cortexul auditiv, într-un mod care se aliniază cu o distincție intuitivă în muzică”, spune Sam Norman-Haignere, autorul principal al studiului și profesor asistent de neuroștiințe la Centrul Medical al Universității din Rochester.

Având în vedere cât de mică și specifică este dimensiunea eșantionului studiului (15 persoane), nu se poate concluziona prea mult din acest singur studiu. Dar probabil vor exista studii suplimentare privind legătura dintre neuroștiință, epilepsie și muzică în viitor.

Bolnavii de epilepsie, tratați prin muzică

Participanții la studiu au fost un grup de cincisprezece pacienți cu epilepsie, toți care au fost de acord să li se implanteze electrozi în craniu. Apoi li s-a cerut să asculte sute de sunete diferite, atât naturale, cât și sintetizate.

Oamenii de știință, asistați de fMRI sau imagistica prin rezonanță magnetică funcțională, au observat modul în care neuronii din cortexul auditiv al participanților au reacționat la fiecare sunet.

În 2015, aceiași cercetători au folosit imagistica fMRI pentru a identifica ceea ce ei cred că este un grup de neuroni care răspund doar la muzică.

Neuronii au provocat doar reacții ușoare atunci când au auzit sunetul vocilor umane, dar s-au aprins la sunetul muzicii instrumentale sau vocale. În noul studiu, cercetătorii au descoperit că există un subset special de neuroni chiar lângă grupul original care se aprinde în mod special atunci când creierul aude cântecul produs de oameni.

„Există un grup de neuroni care răspund la cânect, dar este și un grup de neuroni care răspund în linii mari la mai multe tipuri de muzică. La scara fMRI, sunt atât de aproape încât nu îi poți dezlega. Prin înregistrări, obținem o rezoluție suplimentară și asta credem că ne-a permis să le deosebim”, spune Norman-Haignere.

De asemenea, cercetarea ar putea avansa înțelegerea noastră a legăturii dintre muzică și epilepsie. În timp ce anumite tipuri de muzică pot reduce numărul de convulsii de care suferă pacienții cu epilepsie, unele cazuri rare de epilepsie pot fi provocate și de muzică.

Un studiu recent publicat în Scientific Reports a constatat că ascultarea a 30 de secunde din „Sonata pentru două piane în re major” a lui Mozart a ajutat la reducerea activității neuronilor care provoacă convulsii la pacienții cu epilepsie.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele