26 ian. 2022 | 15:25

Toți șoferii trebuie să știe: cursurile de conducere preventivă, gratuite, pentru unii

ACTUALITATE
Toți șoferii trebuie să știe: cursurile de conducere preventivă, gratuite, pentru unii

Autoritățile au decis introducerea în legislație a unei facilități fiscale.

Aceasta este gândită să încurajeze participarea șoferilor la cursuri auto de conducere defensivă. Mai exact, cheltuielile legate de participarea la astfel de cursuri pot fi deduse din impozit. De principiu, șoferii vizați de această măsură sunt cei care lucrează în companii private sau publice din țara noastră.

Potrivit inițiatorilor măsurii, aceasta „vizează stimularea dezvoltării profesionale a deținătorilor de permis de conducere din cadrul companiilor private sau publice din România, sub forma deducerii din impozitul pe profit/venit datorat a cheltuielilor cu formarea angajaților în domeniul conducerii auto defensive”.

Potrivit Legii 20/2022, facilitatea fiscală poate fi aplicată astfel:

  • dacă șoferul face cursurile pe banii lui, cheltuiala va putea fi dedusă din impozitul pe venit pe care îl datorează;
  • dacă șoferul face cursurile pe banii angajatorului, cheltuiala va putea fi dedusă din impozitul pe profit sau din impozitul micro datorat ca firmă.

O lege utilă

Apoi, în cazul tinerilor cu vârsta între 18 și 26 de ani, care-și continuă studiile și care n-au un loc de muncă, deducerea se va face din impozitul pe venitul realizat de către părinții acestora.

Inițial, în versiunea votată de senatori, proiectul ce a devenit acum Legea 20/2022 stabilea ca anumiți șoferi să fie chiar obligați să participe la cursuri de conducere defensivă. Era vorba, mai exact, despre șoferii mașinilor speciale de intervenție, respectiv cele de poliție, pompieri, ambulanță, cele folosite la transporturi agabaritice etc.

Această obligație nu este cuprinsă și în forma actuală a legii, deoarece a fost eliminată de către comisiile de specialitate din Parlament, înainte de votul final al deputaților.

Măsurile introduse recent vizează reducerea numărului de decese rezultate din accidente rutiere, în condițiile în care siguranța rutieră reprezintă unul dintre principalii factori ce influențează calitatea vieții oamenilor.

Pentru ca măsura să se poată aplica efectiv, este necesară completarea cadrului legal pentru ca școlile auto și instructorii să poată instrui șoferii pentru conducerea defensivă.