17 ian. 2022 | 10:04

Se schimbă legea pentru șoferii români. Modificarea uriașă din Codul Rutier 2022 care se vrea acum

ACTUALITATE
Se schimbă legea pentru șoferii români. Modificarea uriașă din Codul Rutier 2022 care se vrea acum

Codul Rutier 2022 se schimbă. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) vrea ca circulația să fie mai sigură, iar numărul accidentelor rutiere să scadă. Iată cum vrea MAI să facă asta.

Proiectul de ordonanță a fost pus în dezbatere spre finele lui 2021 și acum a ajuns în atenția Guvernului, conform Avocatnet.ro. Modificările vizează mecanismele de sancționare a încălcării legislației rutiere.

Astfel, de vor înăspri sancțiunilor actuale și se vor introduce unele noi. Va putea fi sancționat condusul agresiv, mersul pe banda de urgență a autostrăzilor va fi amendat mai drastic, iar șoferii cu permise de conducere obținute în alte țări care comit infracțiuni rutiere aici nu vor mai putea conduce mașina pe drumurile publice din țara noastră.

Se schimbă drastic Codul Rutier 2022

Printre altele, în cazul comportamentului agresiv în trafic, proiectul de la Guvern stabilește amenzi din clasa a II-a de sancțiuni (patru sau cinci puncte-amendă), respectiv cuprinse între 580 și 725 de lei. În forma sa anterioară, proiectul stabilea pentru aceeași abatere amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni (de la nouă la 20 puncte-amendă), respectiv cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.

Va exista, de asemenea, o sancțiune suplimentară pentru întoarcerea pe autostradă sau mersul pe contrasens. Acum, cei ce întorc mașina pe autostradă sau merg pe contrasens riscă doar amendarea (amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni – 1.305 și 2.900 de lei).

Mai mult, mersul pe banda de urgență a autostrăzii va fi sancționat mai dur. Șoferii care obișnuiesc să meargă pe banda de urgență, din varii motive, vor risca amenzi mai mari, respectiv cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei, față de 580 – 725 de lei, cât sunt amenzile acum.

Încă o modificare constă în faptul că se mărește perioada de suspendare pentru nerespectarea regulilor la traversarea șinelor de tren. Proiectul prevede și majorarea sancțiunii contravenționale complementare de suspendare a dreptului de a conduce de la 90 de zile la 120 de zile pentru nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată.

Este impotant de reținut că, pentru a se aplica, proiectul de ordonanță trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.