Toți românii vor să lucreze la stat: salarii de 2-3 ori mai mari, muncă de 2-3 ori mai puțină

Toți românii vor să lucreze la stat: salarii de 2-3 ori mai mari, muncă de 2-3 ori mai puțină

Antreprenorii români se confruntă cu o concurență neloială din partea statului român, când vine vorba de salarii raportate la volumul de muncă. Percepția din piață este că bugetarii lucrează în 20-30% din timpul petrecut la muncă, în timp ce salariile sunt de 2-3 ori mai mari.

În urmă cu câteva zile, s-a desfășurat o conferință a Consiliului Național al IMM-urilor. La evenimentul cu pricina, au fost prezenți mai mulți patroni, printre care și Dan Mureșan. Șeful unei companii de audit financiar din Cluj a profitat de ocazie pentru a atrage atenția asupra unei situații dezastruoase legate de veniturile bugetarilor, în contextul volumului de muncă prestată.

Statul român, concurență neloială pentru antreprenori

Dan Mureșan este patron în Cluj și a venit cu o doleanță la adresa guvernanților, în contextul recentei conferințe. El a explicat că dacă autoritățile nu vor face un efort pentru reducerea cheltuielilor cu bugetarii, se va menține starea actuală în care statul a distorsionat piața muncii prin salariile mari pe care le oferă și care, la momentul de față, atrag angajații din firmele private.

„Noi suntem pentru niște măsuri constructive, dar pentru asta solicităm de fiecare dată să vedem că și de partea cealaltă există un balans de reducere a cheltuielilor bugetare prin eficientizarea costurilor salariale din sectorul bugetar”, a explicat Mureșan.

„Avem cu toții o mare problemă și un stres deosebit, pentru că toți angajații din firma mea vor să lucreze la stat, pentru că lucrează numai 20-30% din timp și iau salariu de 2-3  ori mai mare decât le pot eu oferi. Deci aici este o problemă. Gândiți-vă că acest lucru creează o distorsiune pe piață, iar dacă se majorează salariul minim pentru că toate salariile de la buget sunt construite pe indicatorul salariului minim vor crește automat salariile bugetare. Deci noi intrăm într-o spirală continuă a creșterii salariilor bugetarilor. Trebuie regândită eficiența instituțiilor statului în a-și plăti salariații, să nu fie plocoane politice”, a concluzionat antreprenorul clujean.

Citește și: