11 ian. 2022 | 12:47

Toți românii care stau la bloc trebuie să știe: se dau bani de la stat pentru renovări și nu numai

ACTUALITATE
Toți românii care stau la bloc trebuie să știe: se dau bani de la stat pentru renovări și nu numai

Dacă stai la bloc, trebuie să știi că autoritățile vor să crească numărul activităților pentru care se pot primi bani de la stat și care vizează creșterea eficienței energetice a imobilelor de locuințe.

Autoritățile vor să facă acest lucru pentru a stimula creșterea ratei de renovare a blocurilor, printr-un proiect de ordonanță pus în dezbatere la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), conform Avocatnet.ro.

Astfel, se vor putea primi bani de la stat pentru lucrări de modernizare a instalațiilor de iluminat din spațiile comune ale blocului, pentru montarea sau înlocuirea sistemelor de ventilație și pentru înlocuirea ascensoarelor sau a instalațiilor electrice și de apă.

Dacă stai la bloc, poți primi bani pentru următoarele lucrări

Mai mult decât atât, toate cheltuielile legate de elaborarea documentelor necesare vor putea primi finanțare și prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Conform proiectului de ordonanță de la MDLPA, pe lângă cele de pe lista de lucrări de intervenție ori activități eligibile acum pentru creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, după ce măsurile prezente în proiect vor ajunge să se aplice, vor putea fi ceruți bani și pentru următoarele.

În primul rând, pentru lucrări care au ca scop asigurarea calității aerului interior prin montarea/repararea/înlocuirea instalației de ventilare (inclusiv a spațiilor comune), respectiv prevederea de soluții de ventilare mecanică cu recuperare de căldură cu performanță ridicată, centralizată sau cu unități individuale cu comandă locală sau centralizată.

Apoi, se vor da bani și pentru lucrări de reabilitare/modernizare a instalațiilor de iluminat în spațiile de utilizare comună ale clădirii, pnetru montarea de sisteme de management energetic integrat pentru clădiri, dar și pentru implementarea sistemelor de reglare și automatizare a clădirilor/sistemelor de management a energiei clădirilor (BEM), inclusiv a sistemelor de răcire, care permit gestionarea eficientă a energiei pentru utilizatorii finali.

Este important de reținut că, pentru a  se aplica, proiectul de ordonanță trebuie să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele