Toți românii care au mașini trebuie să știe. Impozitul auto este mai mare sau mai mic, de la o localitate la alta: de ce se întâmplă asta

Toți românii care au mașini trebuie să știe. Impozitul auto este mai mare sau mai mic, de la o localitate la alta: de ce se întâmplă asta

În cazul în care nu știai, există anumite diferențe între valorile de impozit auto, calculate de la localitate la localitate. Motivul pentru care acest lucru se întâmplă.

Cu toate că, cel puțin inițial, impozitul auto se calculează în funcție de capacitatea cilindrică a motorului mașinii tale, există și alte aspecte care îți reglează valoarea pe care va trebui să o plătești, după cum vom vedea, în cele ce urmează. În mare, este vorba despre deciziile pe care le iau consiliile locale ale fiecărei localități, în parte. Cu alte cuvinte, depinde și de norocul pe care îl ai.

Cum se calculează impozitul auto, conform capacității cilindrice a mașinii tale

Modul de calcul al impozitului auto se realizează prin înmulțirea fiecărei grupe de 200 cmc, cu o sumă corespunzătoare din Codul Fiscal.

Un exemplu punctual: pentru mașinile care au o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.601 cmc și 2.000 cmc, suma datorată va fi de 18 lei/200 cmc. Ce depășește această capacitate se va încadra la 72 lei/200 cmc (până la 2.600 cmc). În ceea ce privește mașinile mai puternice (2.601 cmc – 3.000 cmc), se va plăti suma de 144 lei/200 cmc.  De la 3.001 cmc, în sus, se vor achita 290 lei/200 cmc.

Trebuie, totuși, reținut că în Codul Fiscal există câteva categorii de reduceri și de scutiri, așadat „consiliile locale pot hotărî să acorde scutirea sau reducerea impozitului pe mijloacele de transport pentru (…)”.

Mai mult, în ceea ce privește mijloacele de transport hibride, impozitul se poate reduce cu minim 50%, conform hotărârii consiliului local, potrivit aceluiași act normativ.

Ce trebuie să știi, conform legislațiie, despre impozitul redus cu 50% pentru persoanele fizice:

a) Hotărârea Guvernului nr. 323/1996 privind aprobarea Programului special pentru sprijinirea dezvoltării economico-sociale a unor localităţi din Munţii Apuseni, cu modificările ulterioare;

b) Hotărârea Guvernului nr. 395/1996 pentru aprobarea Programului special privind unele măsuri şi acţiuni pentru sprijinirea dezvoltării economico-sociale a judeţului Tulcea şi a Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, cu modificările ulterioare.

Citește și: