Tot mai multe cazuri de hepatită misterioasă la copii. Marea Britanie are peste 170 de cazuri, Moldova anunță primul suspect
Europa se confruntă cu val brutal al cazurilor de hepatită misterioasă la copii. Autoritățile din Marea Britanie au anunțat 170 de minori care au contractat virusul. Pe 10 mai, Agenția britanică pentru securitate sanitară a anunțat încă 13 cazuri, numărul total ajungând la 176. Din fericire, în acest moment nu s-a înregistrat niciun deces.
Hepatitat cu debut necunoscut la copii se extinde. Aproape 200 de cazuri, numai în Regatul Unit
Astfel, au fost descoperite 128 doar în Anglia, 26 în Scoţia, 13 în Ţara Galilor, iar 9 în Irlanda de Nord. Specialiștii își dau tot interesul să găsească o cauză a virusului hepaticcu debut brusc la copiii cu vârsta sub zece ani identificate începând cu ianuarie 2022.
Cazurile vizează în principal copii cu vârsta sub cinci ani, care au prezentat iniţial simptome de gastroenterită.
Pe de altă parte, Republica Moldova a descoperit primul caz de hepatită acută cu origine necunoscută la copii. Minorul a fost internat în spital și se află într-o stare gravă, însă medicii l-au stabilizat.
Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății din Republica Moldova, Ala Nemerenco. Micuțul de șapte ani a fost adus la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii, Chișinău, cu simptome specifice hepatitei virale acute.
„Probele la virușii hepatici cunoscuți sunt negative, fiind exclusă această etiologie, dar și alte cauze care determină afectarea ficatului. Pe moment cazul este considerat de etiologie necunoscută; copilul este în continuare în spital, în stare gravă, dar stabilă. Fiți vă rog atenți la semnele de manifestare a hepatitei acute – icter (culoarea galbenă a feței și sclerei), culoare întunecată a urinei, greață, vomă, dureri abdominale, diaree și adresați-vă medicului de familie sau la serviciul de urgență la apariția primelor simptome”, a spus guvernantul.
Aproape 350 de cazuri probabile de hepatită miserioasă au fost raportate în 21 de țări, spune OMS.
„Informațiile epidemiologice și clinice cu privire la această boală sunt încă puține. Până în prezent nu a fost identificat niciun agent cauzal. În continuare se colectează date suplimentare și se efectuează diverse studii. În următoarele săptămâni se așteaptă să existe mai multe dovezi pentru a putea fi determinată etiologia și, în baza acesteia, să fie emise recomandări pentru a stabili acțiunile necesare de prevenire și control”, transmit reprezentanții OMS.