07 iul. 2022 | 12:39

Top 10 soluții să faci economie la apă: cum reduci consumul, în contextul raționalizării din România

ACTUALITATE
Top 10 soluții să faci economie la apă: cum reduci consumul, în contextul raționalizării din România

Omenirea a ajuns într-un stadiu critic al consumului de resurse naturale. Consumăm mai repede ceea ce ne oferă natura, decât capacitatea sa de regenerare, iar apa este elementul de bază aflat în mare pericol acum.

An de an, resursele regenerabile se consumă în doar câteva luni, iar acest lucru înseamnă că ajungem să trăm „pe datorie”, existând riscul apariției unor probleme de aprovizionare în anumite părți ale Globului.

97,5% din apa lumii se află în mări și oceane, însă este prea sărată pentru ca oamenii să o poată folosi. Mai mult, restul de 2,5% este în mare parte localizată în straturi de gheață. Din acest motiv, e vital să contribuim cu toții la un comportament responsabil legat de consumul de apă, cea mai importantă resursă a vieții, fără de care noi nu putem exista, la fel ca producția agricolă, animalele sau plantele.

Deși poate părea un discurs politic, adevărul este că activitățile noastre aparent neînsemnate, de zi cu zi, pot salva resursele naturale ale Pământului.

Iată 10 metode prin care și tu poți contribui la consumul responsabil de apă:

1. Verifică-ți periodic instalațiile sanitare

Uneori, o bună parte din consumul de apă dintr-o locuință are drept cauză bateriile disfuncționale de la baie și bucătărie, care favorizează pierderile. Ai grijă ca acestea să funcționeze optim, întotdeauna!

2. Nu face duș pe tot corpul, dacă nu e necesar

Ține de igienă personală să ne spălăm zilnic corpul, dar nu e este necesar să facem zilnic duș pe tot corpul, ci doar în anumite zone unde transpirăm cel mai intens. Părțile intime, axilele, de exemplu, ar trebui spălate zilnic, însă a te spăla în fiecare zi pe spate, de exemplu, poate fi inutil și generează un consum mare de apă.

3. Folosește bideul

Dacă vrei să te speli doar în zonele intime, ai putea folosi doar bideul, în loc să intri cu totul în cadă sau cabina de duș. Vei resimți la factură faptul că ai început să consumi mai puțină apă.

4. Mașina de spălat vase te ajută să economisești

Deși ai fi tentat să crezi contrariul, adevărul este că risipim mai multă apă când spălăm vasele la mână, decât atunci când folosim mașina de spălat, mai ales când aceasta are și un consum energetic optim, din clasele superioare!

5. Apa de ploaie e valoroasă

Dacă stai la curte, ai un avantaj uriaș în fața celor ce locuiesc în oraș. Poți să colectezi apa de ploaie și să o folosești pentru diverse necesități, cum ar fi udatul plantelor.

6. Încurajează companiile prietenoase cu mediul

Fie că alegi să cumperi alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte sau electrocasnice de la anumită firmă, interesează-te despre politicile acesteia cu mediul înconjurător și orientează-te către retailerii care respectă cele mai înalte standarde din acest punct de vedere.

7. Udă grădina cu responsabilitate

În cazul în care locuiești la curte, sigur ai o grădină cu flori sau una cu zarzavaturi. E foarte important să uzi plantele, dar ai grijă la exces. Celebrul furtun generează folosire în exces, așa că poate ar fi util un sistem de irigații, care să poată fi programat conform necesităților tale.

8. Oprește apa când te speli pe dinți

Deși poate părea o cantitate insignifiantă de apă, se pot strânge bazine olimpice într-o viață în care ți-ai periat dinții lăsând robinetul deschis! Oprește apa când te speli pe dinți și pornește-o pentru a te clăti.

9. Păstrează apa proaspătă

Persoanele care au piscină, fie ea clasică sau gonflabilă, trebuie să se asigure că apa rămâne proaspătă cât mai multă vreme, pentru a nu fi nevoite să o schimbe la fiecare trei-patru zile.

Pe piață există numeroase soluții care te ajută să realizezi acest lucru!

10. Nu lăsa copiii să risipească apa

Învață-ți copiii să fie responsabili cu resursele naturale. Jucării de tipul pistoalelor cu apă nu ar trebui să se regăsească în preajma lor, deoarece vor fi tentați să le folosească pe tot parcursul verii. Tu vei plăti facturi mari, mediul va avea de suferit, iar cel mic nu va conștientiza importanța de a proteja Pământul.