Top 10 lucruri neștiute despre morcovi
Fie că vorbim despre morcovi sălbatici sau domestici, sunt șanse să fie una dintre legumele tale preferate.
Morcovii aparțin speciei daucus carota și se găsesc în întreaga lume, deoarece rămân o legumă vedetă în multe bucătării.
Dar ce știi cu adevărat despre această legumă bianuală?
Am aprofundat istoria și biologia lor și am găsit 10 lucruri interesante care te vor face să vrei să mănânci și mai mulți morcovi!
1.Morcovii au fost cultivați pentru prima dată în Afganistan
În timp ce morcovii sunt o legumă comună în întreaga lume, se crede că primul morcov cultivat din istorie a venit din zona Afganistanului în jurul anului 900 d.Hr. Curând, aceaste legume gustoase s-au răspândit în zonele înconjurătoare și, prin anii 1000, a ajuns în Orientul Mijlociu și Africa de Nord. De acolo a călătorit în Spania, iar prin anii 1300 a apărut în grădinile nord-europene și în diverse feluri de mâncare din China.
2. Crème de Lite, Long Orange și Scarlet Nantes sunt toate tipurile de morcovi
Chiar dacă sunt împărțiți în două categorii, domestici și sălbatici, există mai multe tipuri de morcovi decât v-ați imaginat vreodată. Portocalii lungi, Early Short Horns minusculi și robusti sau verișorii lor, subțiri Half-Long Horns, gigantul Jaune Obtuse du Doubs, Danvers gras, Imperators lungi și slabi – sunt doar câteva soiuri! Apoi avem tulpini de morcovi precum Crème de Lite, Sirkana, Top Cut, Red Core Chantenay, Scarlet Nantes și — în spiritul Game of Thrones — Little Finger, un mic specimen portocaliu dezvoltat în Franța.
3. Morcovii mici nu sunt un tip de morcov
Cu atâta discuție despre soiurile de morcovi, a trebuit să abordăm fenomenul morcovilor mici. Se pare că sunt fie morcovi imaturi, de unde dimensiunea lor mică, fie bucăți de morcovi mai mari și subțiri care sunt tăiate în bucăți. Ultima idee a venit de la Mike Yurosek, un fermier din California, care s-a săturat să arunce morcovi cu pete și a început să taie și să curețe legumele la perfecțiune. În 2010, fermierii de morcovi s-au adunat și au început să promoveze morcovii pentru copii ca o gustare alternativă.
4. Îi poți lăsa în pământ toată iarna
În timp ce atât de multe legume trebuie recoltate înainte de sosirea iernii, puternicul morcov poate îngheța fericit în pământ. Și dacă faci asta, zaharurile morcovului devin mai concentrate și rezultatul este o legumă super gustoasă și dulce!
5. Morcovii sunt alcătuiți din 88 la sută apă
În timp ce încerci să îți stăpânești foamea într-un mod sănătos mâncând morcovi, cea mai mare parte a ceea ce primești este apă. Nu că ar fi un lucru rău. În comparație, în medie, noi, oamenii, suntem alcătuiți din de 60% apă
6. Morcovii vin în multe culori
Uitați doar de culoarea portocalie. Puteți să găsiți morcovi în nuanțe naturale de alb, galben și o nuanță profundă de violet, dacă îi căutați. În mod ciudat, primii morcovi documentați au fost de fapt violeti sau albi. Legumele portocalii pe care le cunoaștem astăzi au fost dezvoltate după ce o mutație genetică a făcut ca morcovii violet, care au miezul galben-portocaliu, să-și piardă culoarea și să devină un portocaliu solid. Având în vedere că morcovii au aproximativ 20 de specii în întreaga lume, nu este surprinzător că vin în diferite nuanțe.
7. Să gătești morcovi este mai bine pentru tine decât să mănânci morcovi cruzi
Fiind cel mai popular și mai cultivat membru al familiei apiaceelor, trebuie să respectați această legumă. Gătind morovii eliberăm substanțele ascunse de beta-caroten. De fapt, consumul de morcovi cruzi îți oferă doar trei la sută din această substanță, dar atunci când sefierb, ei eliberează încă 40 la sută. Așa că încercați aceste legume dulci făcute piure în supă, feliate subțiri pe o salată, înăbușite în unt, coapte, fierte până când sunt moi.
8. Morcovii sunt cele mai bogate surse de beta-caroten
S-ar putea să vă întrebați de ce să vă pase de beta-caroten. Ei bine, iată de ce: această substanță este cea care dă fructelor și legumelor un pigment galben-portocaliu și care se transformă în vitamina A în sistemele noastre. Deși nu vă va face să vedeți în întuneric, beta-carotenul ajută la vederea, precum și întărește sistemul imunitar și ajută la o piele sănătoasă.
9. Morcovii au semințe
Pariez că nu te-ai gândit niciodată la asta dar e adevărat. Cum altfel credeai că au crescut? Culegeți semințele din florile albe mici care cresc din pământ. Destul de amuzant, morcovul nu produce o sămânță tradițională, ci în schimb este clasificat drept schizocarp, un fruct uscat compus din mai multe carpele care se separă pentru a elibera sămânța în interior. Cercetătorii au aflat că în Europa au fost descoperite semințe de morcov sălbatic datând de aproximativ 5.000 de ani. De asemenea, datorită calităților lor aromatice, semințele au fost folosite ca și condiment sau în medicina pe bază de plante.
10. Morcovii au zahăr în ei
Ha, și credeai că mănânci ceva sănătos. Bine, da, da, dar morcovii conțin patru tipuri de zaharuri – zaharoză, glucoză, xiloză și fructoză. Din fericire pentru voi, în ciuda zahărului, morcovii conțin foarte puțin amidon, așa că puteți avea legumele voastre dulci fără carbohidrați. În plus, deși conțin această parte de zaharină, primești și o mulțime de nutrienți buni pentru tine, inclusiv vitaminele A, C, K și B6, mangan, calciu, multe fibre alimentare și potasiu.