Top 10 descoperiri științifice din 2022: vor avea un impact colosal asupra lumii
2022 a fost un alt an încărcat în domeniul științei, cu reușite inovatoare care acoperă spațiul, medicina și tehnologia. Pe măsură ce anul se apropie de sfârșit, este timpul să privim înapoi la progresele inovatoare care s-au făcut în 2022 și vor modela lumea în anii următori. Iată selecțiile noastre pentru cele mai importante reușite și descoperiri științifice din 2022.
Pentru prima dată, un om poartă lentile de contact cu realitate augmentată
În iulie, startup-ul Mojo Vision a anunțat că CEO-ul lor a purtat pentru prima dată prototipul de lentile de contact de realitate augmentată (AR) ale companiei. Fiecare dispozitiv este echipat cu un display care este de 30 de ori mai clar decât cel al unui iPhone și este echipat cu toată tehnologia necesară pentru a urmări mișcările ochilor unui utilizator. Deși extrem de preliminară, tehnologia realizează visul SF al vederii implantate, care-i permite purtătorului să interacționeze fără probleme cu imaginile digitale suprapuse pe realitatea perceptivă.
Un experiment sugerează că conștiința se bazează pe conceptul cuantic
Creierul uman este cel mai puternic computer din Universul cunoscut. Cercetătorii au cheltuit o mare cantitate de energie încercând să descopere secretele sale operaționale, care permit creativitatea, imaginația și conștiința, printre altele. Recent, o echipă de la Trinity College Dublin a efectuat un experiment care i-a condus la o concluzie neconvențională: creierul ar putea fi cuantic. Cercetătorii au corelat bătăile inimii subiecților cu interacțiuni aparent neconectate între protonii din creierul lor, sugerând că încrucișarea cuantică ar putea fi în joc. Activitatea creierului, și poate chiar conștiința, ar putea funcționa la nivel cuantic.
Inelele lui Saturn pot fi, în sfârșit, explicate
Să fim sinceri, Pământul este frumos, dar Saturn, cu inelele sale transcendente, este adevăratul „star” în Sistemul nostru Solar. În mod uimitor, planeta a sfidat explicația inelelor sale de secole, până în 2022. Astronomii de la MIT și UC-Berkeley au oferit o explicație care explică nu numai inelele planetei, ci și numeroasele sale luni unice. Ei sugerează că Saturn a avut odată o lună înghețată, pe care au numit-o Crisalis, care a fost ruptă în urmă cu aproximativ 160 de milioane de ani de interacțiunile gravitaționale ale mareelor dintre Saturn și luna sa, Titan. Inelele lui Saturn sunt rămășițele strălucitoare.
Nava spațială DART a NASA deviază cu succes un asteroid
Cele opt miliarde de locuitori ai Pământului pot adormi puțin mai liniștiți, deoarece NASA a efectuat cu succes o misiune de redirecționare a unui asteroid. Sonda spațială DART de 610 kg a agenției a lovit asteroidul Dimorphos, cu o viteză vertiginoasă de patru mile pe secundă, modificând ușor traiectoria rocii spațiale. Dimorphos nu a fost niciodată un pericol pentru Pământ, dar dacă astronomii observă vreodată un obiect spațial care se îndreaptă spre planeta noastră – potențial riscând dispariția noastră – acum știm că este posibil să-l deviăm.
Cercetătorii sintetizează „materialul minune”, Graphyne
Fără îndoială, ați auzit de grafen. Nanomaterialul câștigător al Premiului Nobel este de o sută de ori mai puternic decât cel mai puternic oțel la aceeași grosime, fiind, în același timp, conductiv electric și surprinzător de transparent. Dar ați auzit de vărul lui? Graphyne are multe dintre aceleași proprietăți, dar depășește cu mult grafenul pentru aplicații cu semiconductori. În august, Universitatea din Colorado-Boulder și Universitatea de Știință și Tehnologie din Qingdao au raportat că au sintetizat graphyne în cantități semnificative, pentru prima dată.
Povestea evoluției umane este zguduită de două descoperiri
Cronologia evoluției umane este în continuă schimbare, pe măsură ce noi fosile ale oamenilor antici sunt dezgropate. Anul acesta, două descoperiri au modificat din nou această cronologie, deși într-un mod ușor diferit. În fiecare dintre ele, oamenii de știință au reanalizat fosilele descoperite anterior, prin metode noi de datare. Oamenii de știință de la Purdue au descoperit că un Australopithecus, una dintre cele mai timpurii rude ale genului Homo, găsit în Africa de Sud, avea între 3,4 și 3,7 milioane de ani, cu peste un milion de ani mai vechi decât estimarea anterioară. Un alt grup de la Universitatea din Cambridge a descoperit că o fosilă umană modernă, găsită în Etiopia, avea, de fapt, 230.000 de ani, nu 190.000. Pentru comparație, se credea că oamenii au apărut încă de acum 300.000 de ani.
Artemis I se lansează, în sfârșit
Mega-rachetă Space Launch System (SLS) este menită să fie vehiculul Americii pentru o revenire de lungă durată a echipajului pe Lună. În cele din urmă, după mai mult de un deceniu de dezvoltare și numeroase întârzieri, a zburat, în sfârșit, pe 16 noiembrie 2022, trimițând nava spațială Orion într-o călătorie către Lună și înapoi. Urmează un zbor lunar cu echipaj programat pentru 2024, iar apoi o revenire cu oameni foarte așteptată, pe Lună. Si după aceea? SLS ar putea foarte bine să ducă oamenii mai departe în Sistemul Solar, mergând acolo unde nimeni nu a mai mers până acum.
Un bărbat a primit un transplant de inimă de porc modificată genetic
În ianuarie, un bărbat de 57 de ani, bolnav în stadiu terminal, care avea nevoie de un transplant de inimă, dar care nu era eligibil pentru procedură, a devenit primul om care a primit cu succes un transplant de inimă de porc. Xenotransplantele ca acesta sunt de obicei respinse rapid de corpul uman, dar această inimă a venit de la un porc cu zece modificări genice, menite să reducă riscul ca sistemul imunitar uman să o atace. Inima a funcționat bine, dar bărbatul, David Bennett, a murit, în cele din urmă, la două luni după procedura inovatoare. Avansul va deschide, fără îndoială, ușa utilizării mai multor transplanturi de organe de animale, pentru a prelungi viețile umane.
AI-ul AlphaFold de la Google prezice structura a 200 de milioane de proteine, aproape toate cunoscute științei
În 2021, Science Magazine a salutat AI-ul AlphaFold drept „descoperirea anului”. Instrumentul poate determina structura 3D a unei proteine în câteva secunde, un lucru care anterior a durat luni sau chiar ani. Forma unei proteine definește ce poate face și cum poate fi utilizată, așa că a avea structura fiecărei proteine într-o bază de date ușor accesibilă este un instrument absolut incredibil pentru cercetătorii care încearcă să creeze noi medicamente farmaceutice, dar are și implicații mai largi. „Cu această nouă adăugare de structuri care luminează aproape întregul univers proteic, ne putem aștepta să fie rezolvate mai multe mistere biologice în fiecare zi”, a spus Eric Topol, fondator și director al Institutului de Cercetare Scripps.
Telescopul spațial James Webb începe să exploreze Universul
După lansarea și instalarea cu succes a telescopului spațial James Webb la sfârșitul anului 2021 și începutul lui 2022, succesorul legendarului telescop spațial Hubble a început operațiunile complete în această vară, cu rezultate uluitoare. Sistemul nostru solar, galaxiile îndepărtate și chiar și primele stele ale Universului au fost prezentate într-o lumină cu totul nouă. Cu puțin noroc, vom fi uimiți de cel mai nou telescop spațial emblematic în următoarele decenii!