02 mart. 2022 | 20:25

TOP 10 cei mai înalți copaci din lume

VIDEO VISTA

Există peste 60 de mii de tipuri diferite de copaci pe planeta noastră. Dar doar unul dintre ei se poate lăuda cu o înălțime extraordinară – o sequoia veșnic verde. Aceștia sunt cei mai înalți copaci din lume.

Care sunt cei mai înalți copaci din lume

Pentru o lungă perioadă de timp, măsurarea unor astfel de giganți a fost un proces laborios, dar odată cu inventarea telemetrelor cu laser, nu a fost dificil să aflăm creșterea exactă a fiecărui potențial deținător de record și să determinăm liderii dintre aceștia.

Majoritatea copacilor cei mai înalți de pe lista noastră este puțin probabil să fie găsiți pe oricare dintre hărțile turistice. Astfel de giganți, în ciuda puterii lor aparente, au nevoie de atenție, deoarece sistemul lor radicular are o greutate enormă și trebuie să asigure livrarea substanțelor nutritive la o înălțime considerabilă.

Dacă acești copaci sunt asediați de mulțimi de turiști, asta poate distruge ecosistemul din jur, ceea ce va scurta viața acestor relicve. Un fapt interesant: fiecăruia dintre cei mai înalți copaci din lume i s-a dat propriul nume pentru a sublinia unicitatea lor.

Locul 10 – Mendocino

Acest uriaș are o înălțime de 112,2 metri și un diametru al trunchiului de 4,19 metri. Sequoia Mendocino timp de șase ani, din 1996 până în 2000, a purtat titlul de cel mai înalt copac din lume. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost anunțat oficial nicăieri pentru a evita entuziasmul excursiei, deoarece deținătorii de recorduri anterioare au suferit deja o atenție excesivă din partea turiștilor.

Arborele crește în rezervația naturală de stat “Montgomery Woods”, care se află în partea de nord a coastei Californiei, județul Mendocino (motiv pentru care i s-a dat acest nume). Potrivit rezultatelor cercetărilor științifice, vârsta sequoia este de cel puțin o mie de ani, ceea ce este destul de mult chiar și conform standardelor acestei specii de arbori de lungă durată.

Locul 9 – Paradox

Un sequoia numit Paradox atinge 390 centimetri în diametru, iar înălțimea sa este de 112,56 metri. A fost cel mai înalt copac între 1995 și 1996. Paradox este situat pe teritoriul statului California Redwoods Humboldt Park, în pădurea Rockefeller. Această pădure este cea mai mare dintre toate pădurile de sequoia vechi din lume. Este considerat unic datorită ecosistemului său, care a fost păstrat neschimbat timp de multe secole.

Locul 8 – Rockefeller

Sequoia Rockefeller crește tot în pădurea Rockefeller. Arborele atinge 112,6 metri înălțime, iar grosimea acestuia este de aproximativ patru metri. Cercetătorii nu au ajuns încă la un acord cu privire la diametrul exact al trunchiului, deoarece sequoia are o bază accidentată.

A fost descoperit pentru prima dată în 1957 și și-a primit numele în 1991, după miliardarul și filantropul John Rockefeller, care a donat două milioane de dolari rezervei. La acea vreme, era deținătorul recordului de înălțime. Dintre toți copacii înalți din lume, sequoia Rockefeller este considerată cea mai frumoasă.

Locul 7 – Laurelin

Arborele Laurelin este situat în Parcul Humboldt-Redwoods, înălțimea sa este de 112,62 metri, iar trunchiul are un diametru de 454 de centimetri. Arborele, la fel ca alții ca acesta, este în același timp un ecosistem real în care trăiesc insectele, cuiburile de păsări și lichenul crește la suprafață.

Celebrul sequoia există, potrivit oamenilor de știință, de mai bine de 1600 de ani. Arborele își datorează numele operelor celebrului scriitor englez J.R.R. Tolkien – în universul Stăpânul Inelelor, Laurelin este unul dintre copacii uriași creați la începutul timpului.

Locul 6 – Orion

Sequoia Orion crește în Parcul Național Redwood din California, situat în regiunea San Mateo. La 112,63 metri înălțime, ea îl depășește pe Laurelin cu doar un centimetru. Arborele are un diametru al trunchiului de 4,33 metri. S sequoia și-a primit numele în onoarea personajului mitologic grecesc antic, care avea o frumusețe extraordinară și o creștere enormă. Potrivit cercetătorilor, vârsta lui Orion este de aproximativ o mie și jumătate de mii de ani.

Locul 5 – National Geographic Society

Arborele și-a primit numele de la National Geographic Society, una dintre cele mai semnificative organizații științifice din Statele Unite. De asemenea, aparține genului sequoia și este situat în Parcul Național Redwood, lângă râul Redwood Creek. Înălțimea uriașului este de 112,71 metri, iar trunchiul său atinge 439 centimetri în circumferință. Până în 1995, National Geographic Society a fost considerat cel mai înalt copac de pe planetă.

Locul 4 – Giant al stratosferei

Numele potrivit Sequoia Giant al Stratosferei se ridică spre cer în Parcul Humboldt din pădurea Rockefeller. În perioada 2000-2010, arborele a adăugat până la 70 de centimetri în sus. În prezent, înălțimea sa este de 113,11 metri, iar diametrul trunchiului uriașului este de 5,18 metri impresionant. Interesant este că sequoia a fost inclusă în Cartea Recordurilor Guinness din 2004. Cu toate acestea, după ce descoperitorul acestui copac, naturalistul Chris Atkins, a descoperit exemplare superioare, Giantul Stratosferei a pierdut palma.

Locul 3 – Icar

Arborele, a cărui înălțime este de 113,14 metri și diametrul său de 3,78 metri, a fost descoperit pentru prima dată relativ recent – abia în 2006. Situat în Parcul Redwood, pe un afluent al râului Redwood Creek. Are un top bifurcat. Icar își datorează numele vârfului ars de razele soarelui.

Conform legendei grecești antice, Icarus, cu ajutorul aripilor create de tatăl său Daedalus, a zburat la o înălțime mare, dar în același timp i-a ars aripile. Această sequoia, spre deosebire de mulți alți membri înalți ai speciilor sale, crește pe o pantă abruptă.

Locul 2 – Helios

Deținătorul recordului numit Helios crește și el în Redwood Park din California. Se ridică la 114,58 metri deasupra suprafeței pământului, iar diametrul trunchiului său este de 496 de centimetri. În 2006, timp de câteva luni, Helios purta titlul de cel mai înalt copac din lume, dar în curând a fost descoperită o altă sequoia uriașă, care a depășit-o cu mai mult de un metru. Numele Helios împrumutat din mitologia greacă veche, aparține zeului soarelui.

Locul 1 – Hyperion

Sequoia Hyperion a fost descoperită în 2006 pe teritoriul aceluiași stat, in Redwood Park. Detaliile locației sale nu au fost dezvăluite pentru a evita impactul turismului. Arborele cu o suprafață totală de 502 metri pătrați are o înălțime de 115,61 metri și o circumferință de 484 centimetri. Oamenii de știință au reușit să-i determine vârsta, care este de aproximativ 700-800 de ani, ceea ce este destul de puțin pentru un gen de copaci care trăiesc de câteva mii de ani.

În legendele grecești antice, de unde a fost luat numele celei mai înalte sequoia de pe planetă, Hyperion este tatăl zeului Helios. Potrivit experților, arborele gigantic nu va mai crește în înălțime, deoarece vârful său a suferit pagube semnificative din partea ciocănitorilor. Așa că, probabil, în următorii ani, îi va da locul lui Helios.