31 mai 2022 | 15:49

Tigrul economic al Europei se transformă în pisică: de la criza petrolului din 1973 nu s-a mai văzut un asemenea dezastru economic

ACTUALITATE
Tigrul economic al Europei se transformă în pisică: de la criza petrolului din 1973 nu s-a mai văzut un asemenea dezastru economic

Criza inflaționistă pune la pământ economiile puternice ale Europei. Motorul economic de pe continent, Germania, suferă profund de pe urma scumpirilor care au ajuns la un nivel record. De la criza petrolului din 1973 situația nu a mai fost atât de gravă.

Rata anuală a inflației a urcat la cel mai înalt nivel din aproape ultima jumătate de secol, notează agențiile internaționale de presă.

Realitatea economică e mai critică decât se așteptau analiștii

Prețurile de consum armonizate au crescut anual cu 8,7%, a anunțat luni Biroul Federal de Statistică. Analiștii se așteptau la o inflație mai mică, evaluată inițial la 8,0%, însă realitățile economice se dovedesc a fi mult mai agresive.

De asemenea, prețurile la energie au crescut cu 38,3% în mai față de aceeași lună a anului trecut, în timp ce prețurile la alimente au crescut și ele cu o rată peste medie de 11,1%.

Ultima dată când inflația a fost la fel de mare în Germania a fost în iarna anului 1973/1974, când prețurile petrolului mineral au crescut ca urmare a primei crize ale petrolului.

Economistul-șef al Berenberg Bank, Holger Schmieding, consideră că presiunea inflaționistă n-a trecut și speră la remedierea situației în toamnă.

Mai sunt speranțe

Cu toate acestea, analiștii nu-și pierd pe deplin optimismul și se așteaptă ca economia de forță a Europei să renască din propria cenușă, chiar anul acesta! În ciuda evoluțiilor actuale, inclusiv războiul din Ucraina și revenirea coronavirusului în China, economia Germaniei este încă de așteptat să crească – deși la un nivel mai scăzut decât se prognozase la începutul acestui an, relatează presa locală.

Situația din industriile de servicii s-a îmbunătățit semnificativ, cu evoluții pozitive semnalate în special în sectorul comerțului cu amănuntul și al ospitalității, în timp ce piața muncii dă, la rândul său, semne că s-ar redresa. Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă indică o rată a șomajului de cinci procente la sfârșitul lunii aprilie 2022, comparativ cu șase procente în aprilie 2021.

Sunt așteptate, totodată, și efecte negative din zona sancțiunilor lansate de SUA și Occident împotriva Rusiei. Acestea vor avea un impact negativ asupra economiei interne și a consumului, cred analiștii locali. Întreruperea lanțului de aprovizionare și creșterea prețurilor sunt alți factori ce stârnesc îngrijorare în perioada următoare.