Tichete cadou de 8 martie, doar la asta nu se așteptau doamnele și domnișoarele: cât valorează
Astăzi, întreaga suflare omenească sărbătorește Ziua Internațională a Femeii, un moment aparte al anului în care trebuie, cu toții, să ne amintim și să le apreciem pe cele care ne sunt soții, mame, iubite, surori sau partenere de viață. Ei bine, companiile nu uită de Ziua Femeii și își arată recunoștința față de ele oferindu-le tichete cadou.
Tichetele cadou sunt unul dintre cele mai apreciate beneficii extrasalariale de la noi din țară și nu numai. Managerii oferă astfel de tichete cu diferite ocazii, pentru a-și fideliza angajații și pentru a-și exprima astfel mulțumirea și recunoștința față de aceștia.
Conform sondajelor recent efectuate în rândul firmelor de la noi din țară, majoritatea dintre acestea vor oferi femeilor angajate tichete cadou, cu ocazia zilei de 8 martie.
Sumele ajung și la 300 de lei
În funcție de potențialul financiar al firmei, angajatele de la noi din țară pot primi astăzi chiar și 300 de lei, după cum afirmă mai mulți manageri. Sumele variază, însă trebuie să notăm faptul că, în cele din urmă, contează gestul, nu neapărat cât de consistentă este atenția.
Important de menționat este că, anul acesta, a intrat in vigoare o modificare legislativă privind astfel de beneficii extrasalariale, care prevede că voucherele şi tichetele vor fi emise exclusiv pe suport electronic.
Această măsură este prevăzută de Ordonanţa De Urgenţă Nr. 130/2021 din 17 decembrie 2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative publicată în Monitorul Oficial nr. 1202 din 18 decembrie 2021.
„Sunt modificate, în vederea unei mai bune aplicări, prevederile art. 28 alin. (1) lit. h) potrivit cărora constituie contravenţie comercializarea de către salariaţi şi/sau de către unităţile de alimentaţie publică, magazinele alimentare, cantinele-restaurant, bufetele sau orice alte tipuri de unităţi care comercializează produse alimentare, cu care unităţile emitente au contractat prestarea serviciilor respective, a tichetelor de masă contra unor produse, altele decât cele alimentare, în sensul eliminării trimiterii la categoria salariaţilor, ţinând cont de faptul că, la art.28 alin.(1) lit. g) este reglementată o contravenţie cu un conţinut similar, respectiv fapta de a comercializa oricare dintre tipurile de bilete de valoare contra unei fracţiuni de preţ sau a altor bunuri/servicii decât cele stabilite prin lege”, se precizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.
Beneficiarii trebuie să știe că tichetele de masă, tichetele de creşă, tichetele culturale şi, respectiv, tichetele cadou emise pe suport hârtie potrivit Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările şi completările ulterioare, până la data de 31 ianuarie 2022 sunt şi rămân valabile până la expirarea datei de valabilitate înscrise pe acestea.
Un alt aspect demn de precizat este acela că firmele care acordă tichete cadou în valoare de până în 300 lei nu plătesc impozitul pe venit de 10%, contribuția socială pentru pensii de 25% și cea pentru sănătate de 10%. Acestea se aplică dacă le emit doar cu ocazia Paștelui sau a altor sărbători similare ale altor culte religioase, atât pentru salariați, cât și pentru copiii lor, cu ocazia Zilei Femeii (8 martie) pentru salariate, cu ocazia Zilei Copilului (1 iunie) pentru cele oferite copiilor salariaților.