Tesla a primit aprobarea: când începe producția în Europa
Tesla a primit o licență condiționată pentru a începe producția la fabrica sa de vehicule electrice și la uzina adiacentă de baterii din Gruenheide, Germania, punând capăt lunilor de întârziere pentru locația de referință care trebuia inițial să fie deschisă vara trecută.
Fabrica este programată să producă peste 500.000 de vehicule electrice cu baterii pe an, în timp ce uzina de baterii va genera peste 50 de gigawați oră (GWh) pe an – depășind concurenții europeni pe ambele fronturi.
Autoritățile din statul Brandenburg au anunțat decizia la o conferință de presă la Potsdam.
„Acest proces de autorizare a fost o sarcină uriașă pentru noi”, a declarat premierul statului Brandenburg Dietmar Woidke reporterilor. „Acesta este un nou capitol în dezvoltarea noastră industrială.”
Decizia include numeroase condiții pe care Tesla trebuie să le îndeplinească în ceea ce privește utilizarea controlului poluării apei și a aerului, două domenii de îngrijorare majoră pentru grupurile locale de mediu care se tem că centrala va avea un impact negativ.
Tesla trebuie să obțină încă o licență de operare pentru a putea începe producția, proces care se așteaptă să dureze aproximativ două săptămâni.
Producătorul auto trebuie să îndeplinească cerințele enumerate în autorizație, inclusiv înființarea de echipamente de monitorizare a emisiilor și punerea în aplicare a măsurilor pentru protejarea rezervelor de apă subterană și prevenirea accidentelor.
Tesla a construit uzina, care este aproape de Berlin, cu autorizații prealabile
Fabrica va construi mașini Model Y. SUV-urile de dimensiuni medii sunt importate în prezent în Europa de la fabrica Tesla din Shanghai.
Aprobarea mult așteptată este un avantaj pentru CEO-ul Tesla, Elon Musk, care intenționează să concureze cu Volkswagen, BMW și Mercedes-Benz pe terenul lor, în timp ce își extind propriile oferte de vehicule electrice.
Fabricade pe una dintre cele mai competitive piețe auto din lume este proiectată pentru a produce în cele din urmă baterii și până la 500.000 de mașini pe an.
Musk a avertizat că dezvoltarea fabricii va fi dificilă, parțial pentru că va folosi o mulțime de tehnologii noi.
CEO-ul le-a spus localnicilor în octombrie că Tesla vizează să producă între 5.000 și 10.000 de vehicule pe săptămână până la sfârșitul acestui an. Tesla a angajat aproximativ 2.500 dintre cei 12.000 de lucrători pentru șantier.
Grupurile ecologiste au dat în judecată autoritățile locale din cauza temerilor că uzina ar folosi prea multă apă într-o regiune care suferă de secete avansate din cauza schimbărilor climatice.
Oficialii spun că marea majoritate a populației locale este în favoarea fabricii, iar autoritățile din Brandenburg susțin eforturile de a fora pentru mai multă apă.
„Suntem conștienți de deficitul de apă”, a declarat reporterilor ministrul Mediului din Brandenburg, Axel Vogel. „Statul face ce poate.”