21 dec. 2022 | 09:18

Teorie interesantă despre strămoșii noștri: oamenii străvechi ar fi putut naviga și traversa Marea Egee, în urmă cu 450.000 de ani

ACTUALITATE
Teorie interesantă despre strămoșii noștri: oamenii străvechi ar fi putut naviga și traversa Marea Egee, în urmă cu 450.000 de ani

Primii oameni îndrăzneți care au navigat pe albastrul oceanului ar putea să fi precedat apariția Homo sapiens, potrivit unei noi analize a țărmurilor din lanțul insulelor Egee Centrale (CAIC). Iată ce s-a descoperit despre strămoșii noștri.

Anterior, se presupunea că strămoșii noștri străvechi au ajuns în aceste insule pitorești prin poduri terestre. Totuși, autorii studiului sugerează că nu existau astfel de pasarele atunci când hominienii arhaici au ajuns prima dată între insule.

În ciuda faptului că navigarea necesită o putere serioasă a creierului, dovezile de pe tot globul indică faptul că speciile umane dispărute ar fi avut atât mintea, cât și mineralele pentru a cuceri mările. De exemplu, se știe că primii hominieni au ajuns în Filipine cu aproximativ 700.000 de ani în urmă și pe insula Flores din Indonezia încă de acum un milion de ani – cu mult înainte ca oamenii moderni să existe.

Cu toate acestea, exact ce specie de om a fost prima dată pe apă, este încă un mister. Pentru a oferi noi perspective asupra moștenirii noastre maritime, autorii studiului și-au îndreptat atenția către arhipelagul Ciclade din Marea Egee. Artefactele de pe insule precum Milos au fost datate cu aproximativ o jumătate de milion de ani în urmă, ceea ce indică faptul că oamenii arhaici ajunseseră deja în insulele grecești până în acest moment.

Până acum, oamenii de știință erau în general de acord că acești hominieni antici au ajuns probabil pe jos, în timpul glaciațiilor globale, când nivelul mării a scăzut și insulele au devenit conectate cu continentul eurasiatic. Contestând această teorie, cercetătorii au analizat markerii nivelului mării în deltele râurilor din CAIC și au descoperit că în timpul erelor glaciare, nivelul mării a fluctuat între 152 și 225 de metri sub valorile lor actuale.

Descoperire despre strămoșii noștri

În prezent, porțiunea Ikaria a Mării Egee are o adâncime de 355 de metri, în timp ce întinderea Myrtoon are o adâncime de 456 de metri. De fapt, toată Marea Egee este suficient de adâncă pentru a fi rămas o barieră pentru pietoni chiar și atunci când nivelul mării era la cel mai scăzut punct, în urmă cu 450.000 de ani.

Pe baza acestei descoperiri, autorii concluzionează că Arhipelagul Cyclades a fost complet separat de continent în acest moment și că orice om care locuia pe insule ar fi putut ajunge doar traversând marea.

Aruncând o privire mai atentă asupra aranjamentului insulelor, cercetătorii subliniază că apropierea lor una față de alta înseamnă că fiecare poate fi văzută cu ochiul liber din bucățile de pământ adiacente, „oferind astfel percepția unei accesibilități ușoare”.

Deși cercetătorii nu pot spune care specie umană a învățat prima dată să navigheze, ei subliniază că rămășițele mai multor oameni străvechi dispăruți au fost găsite în jurul peninsulei elene. În conformitate cu aceste dovezi, autorii studiului speculează că „CAIC ar fi putut fi folosit de H. erectus, H. heidelbergensis și de începutul H. Neanderthalensis ca rută maritimă”.

Mai exact, aceste descoperiri sugerează că strămoșii noștri antici ar fi putut naviga și au plecat din Africa, traversând strâmtoarea Gibraltar, precum și Marea Egee pentru a ajunge în Eurasia.