08 feb. 2022 | 13:50

Țara vecină pentru care problemele nu se mai termină: a apărut o nouă criză

ACTUALITATE
Țara vecină pentru care problemele nu se mai termină: a apărut o nouă criză

Ungaria se confruntă cu probleme serioase privind demografia. Cifrele înregistrate în anul 2021 indică un declin masiv al populației.

Țara vecină traversează o criză alimentară, pe fondul plafonării prețurilor la produsele de bază, dar și una energetică și inflaționistă, la fel ca România. Pe lângă aceste probleme, însă, Ungaria are mari probleme de ordin demografic.

Numărul deceselor stârnește mari îngrijorări

Numai în 2021, numărul estimat al deceselor ajunge la 153.000, conform datelor preliminare. Din numărul total de decese la nivel național, 29.649 de persoane au murit anul trecut de coronavirus, ceea ce situează țara central-europeană pe poziția a patra la nivel mondial cu cea mai mare rată de mortalitate raportat la populație. Pe primele locuri în clasamentul sumbru se află Peru, Bulgaria și Bosnia, potrivit datelor de pe platformele Worldometers și Our World in Data.

„Acest număr demonstrează că gestionarea pandemiei de către guvernul Orban a eșuat”, a declarat recent candidatul comun al opoziției, Peter Marki-Zay.

Din nefericire, rata mortalității este mai mare decât cea a natalității. Cu numai 93.000 de născuți în anul anterior, Ungaria a pierdut 60.000 de persoane din populație.

Sporul negativ stârnește mari îngrijorări specialiștilor, care avertizează asupra faptului că această criză se va amplifica în viitor. Desigur, după cum notează și publicațiile anterioare, această criză demografică era deja prezentă de dinainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus, care doar a amplificat problemele la acest nivel.

Cel mai rău este că nici previziunile pentru următorii ani nu arată deloc optimist pentru populația maghiară. Mai exact, specialiștii au efectuat mai multe calcule și analize, din care reiese clar că Ungaria ar urma să piardă până în 2040 circa un milion de locuitori, adică 10% din populația actuală, de sub 10 milioane de locuitori.

Totuși, oficialii de la Budapesta au propriile explicații pentru această situație. De exemplu, șeful cancelariei premierului, Gergely Gulyas, a ajuns să pună mortalitatea ridicată pe seama faptului că „societatea ungară nu este într-o stare bună din punctul de vedere al unei vieți sănătoase”.

„Deși cifrele de la sfârșitul anului nu sunt încă cunoscute, pe baza datelor disponibile în prezent, aș estima că în 2021 s-au născut în jur de 93.000 de oameni și 153.000 au murit în Ungaria. Prima este o situație relativ bună, cea din urmă este una extrem de proastă. Soldul celor două statistici este o scădere de aproximativ 60.000, care va fi (oarecum) compensată de un surplus de imigrație.

Pe timp de pace, de la introducerea statisticilor oficiale, Ungaria nu a avut niciodată un bilanț natural al populației la fel de rău ca cel din 2021. Sper că 2022 va arăta o imagine mai pozitivă în acest sens”, a transmis demograful Balázs Kapitány într-o postare pe Facebook.