Țara din Europa care va majora de două ori salariul minim. La ce sumă va ajunge în 2023

Țara din Europa care va majora de două ori salariul minim. La ce sumă va ajunge în 2023

După acordul dintre Consiliul European și țările membre UE privind salariul minim, o țară din Europa anunță că va majora de două ori salariul minim. Suma la care va ajunge în 2023 este una impresionantă, în concordanță cu ultimele scumpiri globale.

Țara din Europa care dublează salariul minim

Guvernul a elaborat marți o propunere de salariu minim pentru 2023. O informație importantă pentru peste 2,5 milioane de polonezi. Pentru că acesta este numărul celor câștigă „cel mai mic salariu național”.

Potrivit anunțurilor făcute de șefa Ministerului Familiei, Muncii și Politicii Sociale, Marlena Maląg, anul viitor vor avea loc două creșteri. Mai întâi din ianuarie și apoi din iulie.

Acum, propunerea guvernului va merge la Consiliul de Dialog Social, unde vor avea loc discuții cu patronatele și sindicatele.

După ședința de marți, guvernul polonez a anunțat că din ianuarie 2023 salariul minim va fi de 3.000 de zloți (3.237,37 RON).

În iulie 2023, salariul minim va fi majorat la suma de 3.000 PLN.

Rata minimă orară, a cărei valoare este legată de creșterea salariului minim, se va dubla, de asemenea. Din ianuarie 2023 se va ridica la 22,10 PLN, iar din iulie la 22,50 PLN, ceea ce înseamnă o creștere de 14,2%. față de 2022

Propunerea guvernului va merge acum la Consiliul de Dialog Social. Acolo, angajatorii o vor discuta cu sindicatele. Prin urmare, propunerile se pot schimba în continuare.

Cu toate acestea, dacă antreprenorii nu ajung la un acord cu angajații în următoarele săptămâni, guvernul va stabili el însuși salariul minim. Așa se prezintă situația în fiecare an.

La cât va ajunge salariul minim în 2023 în Polonia

Două majorări în 2023 sunt cunoscute de câteva săptămâni. – Un lucru cert deocamdată este că indexarea va avea loc de două ori pe an – a declarat șefa Ministerului Muncii și Politicii Sociale, Marlena Maląg, la sfârșitul lunii aprilie.

Acest lucru rezultă, a explicat ea, din garanțiile legale conform cărora, dacă rata inflației este mai mare de 5%, salariul minim este majorat de două ori.

„Pregătim soluții, diverse variante pe care vom dori să le prezentăm Consiliului de Dialog Social”, a declarat atunci ministrul.

În 2022, remunerația minimă pentru muncă este de 3010 zloți brut.

Guvernul a planificat o creștere semnificativă a salariului minim. Economiștii au prognozat sume diferite.

Potrivit lui Łukasz Kozłowski, economist-șef al Federației Întreprinzătorilor Polonezi, guvernul ar dori să crească salariul minim la 3.350 de zloți (3.614,42 RON) de la 1 ianuarie 2023. Din iulie, salariul minim în Polonia ar urma să fie deja de 3,5 mii de zloți.

Experții Institutului de Pensii, la rândul lor, au mers și mai departe. Aceștia au estimat că anul viitor cel mai mic salariu va fi de cel puțin 3.416,30 zloți, ceea ce înseamnă cu 406,30 zloți mai mult decât în prezent.

Să ne amintim că, înainte de alegerile parlamentare anterioare din 2019, Jarosław Kaczyński a promis că la sfârșitul anului 2023 niciun polonez nu va câștiga mai puțin de 4.000 de zloți la un loc de muncă cu normă întreagă. Astăzi, această promisiune devine din ce în ce mai probabilă datorită inflației grăbite.

 

Citește și: