31 aug. 2022 | 10:12

Țara din Europa care instalează un gard „temporar”, din cauza crizei migranților

ULTIMA ORĂ
Țara din Europa care instalează un gard

Letonia a anunțat că instalează un gard temporar de 37 de kilometri la granița cu Belarus, care ar trebui să fie finalizat până săptămâna viitoare, în timp ce criza migranților de la granița cu Polonia este pe prima pagină a ziarelor.

Letonia montează un gard la granița cu Belarus

Instalarea gardului la granița dintre Letonia și Belarus a fost întârziată din cauza unor probleme cu firma care a livrat gardul propriu-zis.

Dar acum, gardul temporar este aproape finalizat – mai sunt de acoperit doar șase kilometri.

De asemenea, Letonia ia în considerare instalarea unui gard permanent de aproximativ 130 de kilometri până în 2024. Compania care îl va construi va fi selectată în februarie, a declarat ministrul de interne Marija Golubeva.

Joi, autoritățile din Belarus și Polonia au anunțat că tabăra de migranți de la granița dintre cele două țări a fost evacuată, iar persoanele care se aflau în ea au fost mutate într-un adăpost din apropiere.

Paza de stat a frontierei letone nu a detectat niciun caz de migranți care să încerce să taie sârma ghimpată.

Cu toate acestea, în alte locuri de la graniță, unde nu există gard din cauza râurilor și mlaștinilor, continuă încercările de a intra în Letonia.

„Pe difuzoare, difuzăm anunțuri puternice în kurdă, arabă, engleză și rusă că intrarea ilegală pe teritoriul Letoniei este pasibilă de răspundere penală. De cele mai multe ori este suficient și se speră că se vor întoarce de bunăvoie”, a declarat șeful adjunct al Poliției de Frontieră de Stat, Juris Kusins.

Criza migranților, în plină desfășurare

Marți, 22 de migranți au fost reținuți în mod pașnic, potrivit poliției de frontieră letone.

Între timp, ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a criticat Germania pentru că a inițiat discuții cu Lukașenko, afirmând că „discuțiile cu Lukașenko sunt discuții cu un dictator”.

Lukașenko vrea să se legitimeze. Timp de mai bine de un an nu a fost recunoscut, nimeni nu a vorbit cu el, dar acum se vorbește cu el”, a declarat Landsbergis.

Comitetul de Stat pentru Frontieră din Belarus a acuzat, în imagini neverificate, polițiștii de frontieră lituanieni că folosesc câini pentru a ține la distanță migranții. Oficialii lituanieni au negat cu tărie aceste acuzații.

Estonia, a făcut, de asemenea, pregătiri, deși țara nu se învecinează cu Belarus.

Forțele de apărare estoniene, care cuprind 1684 de gardieni, vor participa la o săptămână de pregătire ca măsură de precauție.