Țara din Europa care a devenit refugiu pentru dezertorii ruși. Soldații lui Putin cer protecție internațională
Ordinul de mobilizare parțială decretat de președintele rus Vladimir Putin a provocat exodul bărbaților eligibili pentru încorporare. Rușii au fugit masiv în țări din Europa, de unde cer protecție internaționaă. Un astfel de stat, devenit refugiu pentru dezertori, este Spania.
Dezertorii ruși aleg Spania și cer protecție internațională
Convocarea civililor ruși pentru războiul din Ucraina, activată în luna septembrie de Kremlin, se remarcă și în Spania. Toate cererile de azil de la cetățenii ruși au fost deja depășite. Până în prezent, Ministerul spaniol de Interne a primit deja 464 de cereri de protecție internațională de la rușii care și-au părăsit țara, potrivit unor surse oficiale din Poliția Națională.
Aproape jumătate dintre aceștia motivează „teama de recrutare sau dezertare”. Majoritatea sunt cetățeni din Rusia care ajung în Spania pe cale rutieră, dar sunt și cazuri care sosesc cu avionul, în special pe aeroportul Adolfo Suárez-Barajas din Madrid, unde sunt primiţi în camera solicitanților de azil.
„Ei sosesc cu viză de turist și susțin în principal că au o obiecție de conștiință în faţa riscului de a fi recrutați. De asemenea, am depistat profiluri de persoane LGTBI și oponenți politici care nu vor să se înroleze în rândurile rusești, toți afirmând că sunt grav afectați de represiuni în urma invadării Ucrainei”, a relatat directorul general al Comisiei Spaniole de Ajutor pentru Refugiați (CEAR), Estrella Galán.
Soldații lui Putin vor azil politic
Un astfel de dezertor este Nikita Șibrin, cetățean rus în vârstă de 27 de ani, care făcea parte din Brigada 64 Gărzi separate de pușcă motorizată, o unitate acuzată de crime de război în Bucea și Andriivka (Ucraina), în martie. Recent, soldatul din forțele armate ruse a aterizat la Madrid, pentru a cere azil politic.
Acesta a ales să fugă din țara natală, după ce și-a părăsit unitatea din Ucraina în iunie, când le-a spus comandanților săi că se opune războiului şi a fost amenințat cu închisoarea, dacă ar dezerta. Șibrin s-a ascuns într-un camion care se îndrepta spre Rusia. După cum a dezvăluit la sosirea în Spania, este nerăbdător să depună mărturie la o instanță internațională despre experiențele sale din prima linie: „Nu am nimic de ascuns, acesta este un război criminal pe care l-a început Rusia”.
Câți ruși au fugit din calea războiului
Pe plan internațional, datele confirmă exodul rușilor. Aproximativ 700.000 de cetățeni au fugit din Rusia în Georgia, potrivit președintelui Salome Zurabişvili. Ulterior, doar 100.000 au mai rămas acolo, în timp ce alții au ales Turcia, Kazahstan sau Finlanda.
Citește și Legea marțială și mobilizarea generală în Rusia, când ar putea fi anunțate de Putin
Potrivit CEAR, guvernul spaniol este sensibil la cererile primite de la dezertori: „În situații anterioare, cu alte naționalități, Spania a refuzat protecția [în cazuri similare]. Sperăm ca de această dată criteriile să se schimbe și să fie extinsă la persoanele care susțin obiecție de conștiință”.