20 sept. 2022 | 19:59

Țara care intervine pentru Ungaria și acuză Comisia Europeană. Guvernul de la Budapesta, în pericol

ULTIMA ORĂ
Țara care intervine pentru Ungaria și acuză Comisia Europeană. Guvernul de la Budapesta, în pericol

Sunt tensiuni tot mai mari între Comisia Europeană și Budapesta. Potrivit Poloniei, Bruxelles foloseşte argumente artificiale pentru a justifica aplicarea condiţionalităţii statului de drept împotriva Ungariei, iar scopul real al UE este schimbarea guvernului ungar, acuză Piotr Wawrzyk, ministrul adjunct de Externe de la Varșovia.

Polonia intervine în disputa Comisia Europeană-Ungaria

Ministrul adjunct de externe al Poloniei a descris acuzațiile de corupție citate de Comisia Europeană (CE) împotriva Ungariei drept „false”. Duminică, executivul UE a propus suspendarea a aproximativ 7,5 miliarde de euro alocate pentru Budapesta din bugetul comun al blocului pentru perioada 2021-2027, din cauza unor aparente riscuri de corupție. Este pentru prima dată când Bruxelles face un astfel de pas de la instituirea unui mecanism de condiționalitate în urmă cu doi ani, pentru a proteja bugetul UE de corupție.

Acuzațiile de corupție ale CE sunt false

Piotr Wawrzyk este de părere că acuzațiile de corupție ale CE împotriva Ungariei sunt „argumente artificiale în favoarea utilizării mecanismului de condiționalitate”, acuzând instituția de standarde duble. Declarația a fost făcută după propunerea Comisiei Europene de a suspenda o parte din fondurile de coeziune pentru Ungaria, din cauza îngrijorărilor legate de proasta gestionare a fondurilor blocului comunitar.

Întrebat dacă aceste îngrijorări sunt justificate, Wawrzyk a susținut că motivele care stau la baza propunerii „cu siguranţă nu sunt cele descrise de CE”, deoarece organismul de la Bruxelles nu iniţiază proceduri similare împotriva altor state membre.

„Vedem deci că avem de-a face cu un fel de argumente artificiale. La fel ca în cazul acţiunii împotriva Poloniei, scopul lor este de a înlocui guvernul ungar”, a precizat oficialul polonez, susținând că instituției de la Bruxelles „nu-i plac anumite guverne pentru că nu împărtăşesc opiniile aşa-numitului curent european majoritar”.

Bruxelles vrea să dea jos guvernul actual de la Budapesta

Comisia Europeană „foloseşte diverse trucuri juridice” în încercarea de a înlocui aceste guverne, a relatat ministrul adjunct de Externe de la Varșovia, adăugând că „această procedură până acum, practic, nu a dat rezultate”.

Cât despre riscul ca Ungaria să piardă fonduri europene importante, Wawrzyk a menționat că CE va încerca cu siguranţă să dea un exemplu de descurajare pentru guvernele care nu îi urmează politica. Dar Polonia „nu poate susţine astfel de soluţii”, a conchis oficialul. Inclusiv premierul polonez Mateusz Morawiecki a explicat că țara lui se va opune cu fermitate ca instituţiile europene să blocheze fonduri UE pentru Ungaria.