04 ian. 2022 | 17:35

Țara care controlează majoritatea metalelor rare din toată lumea: fără ele, electronicele n-ar exista

ACTUALITATE
Țara care controlează majoritatea metalelor rare din toată lumea: fără ele, electronicele n-ar exista

Peste 85% din metalele rare la nivel global sunt deținute de China, scrie un raport al Centrului pentru Studii Strategice Internaţionale din SUA. Majoritatea metalelor rare sunt folosite de China.

Potrivit unui raport al Televiziunii Centrale a Chinei (CCTV), China a înfiinţat în mod oficial Grupul pentru Pământuri Rare al Chinei.  Organismul de supraveghere al activelor de stat din China, Comisia de Supraveghere şi Administrare a Activelor deţinute de stat (SASAC) va prelua un pachet de acţiuni de control de 31,21% din noua companie, în timp ce China Minmetals, Aluminium Corporation of China (CHALCO) şi Ganzhou Rare Earth Group vor deţine fiecare o participaţie de 20,33% din noua entitate.

China controlează majoritatea metalelor rare

În acest context, s-a observat o popularitate sporită din partea investitorilor pentru companiile implicate în acest sector. Astfel, investitorii au o perspectivă optimistă cu privire la dezvoltarea industriei de pământuri rare din China, după înfiinţarea mega grupului controlat de stat.

Se pare că noua companie va controla aproximativ 70% din mineralele grele ale Chinei. Acestea sunt materii prime indispensabile în fabricarea de electronice de înaltă tehnologie şi echipamente militare.

Mai mult, pentru a îndeplini obiectivele Acordului de la Paris, cererea va creşte, în următorii 20 de ani, cu peste 40% pentru cupru şi metale rare, cu 60–70% pentru nichel şi cobalt şi cu mai mult de 89% pentru litiu.

Suntem dependenți de China

Să ne amintim doar despre cât de multe probleme a pus (și continuă să pună) criza semiconductorilor. China, principalul furnizor de cipuri, a redus livrările, în contextul pandemiei, când, paradoxal, cererea de pe piață a crescut. Așa s-a ajuns la o presiune uriașă pe lanțurile de aprovizionare la nivel internațional, iar marile industrii europene se confruntă cu mari probleme din cauza acestei penurii.

De asemenea, Uniunea Europeană este îngrijorată că 98% dintre metalele rare de care are nevoie pentru diferite industrii provin din China.

Lucrurile s-ar putea schimba, totuși, la crizele viitoare, dacă planurile Uniunii Europene vor da rezultate.