Țara care ar putea fi următoarea țintă a lui Putin, deși este al doilea cel mai apropiat aliat al Rusiei
O postare pe rețelele sociale a fostului președinte rus Dmitri Medvedev, care avertiza că nordul Kazahstanului ar putea fi următoarea țintă a Moscovei, după ce Ucraina va fi rapid înlăturată, reflectă mentalitatea șoimilor ruși și este în totalitate în concordanță cu dialogul politic rus, relatează presa internațională.
Țara care ar putea urma să fie atacată de Rusia
Kazahstan este considerat cel mai apropiat aliat al Rusiei după Belarus, așa că Moscova ar putea fi iertată că se aștepta la un fel de sprijin pentru războiul său cu Ucraina din partea țării asiatice, se arată într-o analiză publicată de think tank-ul Carnegie Endowment for International Peace. La urma urmei, guvernul de la Nur-Sultan a participat întotdeauna la toate proiectele de integrare ale Rusiei, inclusiv la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), unde Kazahstanul cooperează cu Moscova în domeniul apărării.
Kazahstan s-a îndepărtat de Vladimir Putin, după invazia Ucrainei
Totuși, de la izbucnirea invaziei în Ucraina, mulți ruși au considerat acțiunile Kazahstanului ca fiind nedemne de un aliat. Țara din Asia Centrală a aderat la sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, iar președintele kazah Kassym-Jomart Tokaev a declarat, de față cu Putin, că nu va recunoaște autoproclamatele „republici populare” Donețk și Lugansk.
Acțiuni care au deranjat Kremlinul
Acțiunile sfidătoare ale Kazahstanului au continuat, autoritățile trimițând ajutor umanitar Ucrainei și menținând contactul cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski. De asemenea, simbolurile propagandei militare rusești au fost interzise în locurile publice din Kazahstan, parada de Ziua Victoriei (9 mai) a fost anulată, iar când petrolul kazah transportat prin Rusia a întâmpinat dificultăți neașteptate, Occidentul s-a întrebat dacă Moscova vrea să se răzbune.
Avertisment lansat de Dmitri Medvedev
În acest context, nu este surprinzător că o postare ștearsă în grabă de fostul președinte și acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, care sugera că, după Ucraina, Moscova și-ar putea îndrepta atenția asupra soartei nordului Kazahstanului, a fost luată în serios de către mulți oameni.
Cu toate acestea, este puțin probabil ca Federația Rusă să se fi bazat pe un mare sprijin din partea Kazahstanului în timp ce își pregătea invazia. La fel de puțin probabil este ca Moscova să suporte critici directe, dar oficialii de la Nur-Sultan nu au depășit încă această linie, așa că relațiile ruso-kazahe nu au suferit o schimbare fundamentală.