Tânără de 19 în scaun cu rotile, dezamăgită de STB. Doi șoferi de autobuz sunt anchetați

Tânără de 19 în scaun cu rotile, dezamăgită de STB. Doi șoferi de autobuz sunt anchetați

Situaţie tristă pentru o tânăra de 19 ani în scaun cu rotile. Maria Teodora Dumitru, deşi trăiește în Madrid, a venit în vacanţa de vară în Capitală şi a fost umilită de șoferii Societății de Transport Bucureşti. Angajaţii STB au refuzat să coboare rampa pentru persoanele cu dizabilități ca aceasta să poată urca în mijlocul de transport în comun. Iar cireașa de pe tort – un alt şofer i-a închis uşa în nas!

Incident în Capitală cu șoferii STB

Dezamăgită și șocată de ce i s-a întâmplat, Maria mărturisește că nu este prima oară când face reclamație la STB. În astfel de situații, tânăra simte „umilință, nepăsare, lipsă de empatie și nerespectarea legii,  că despre asta este vorba până la urmă”, a mărturisit mama fetei la Antena 3.

Umilință pentru o tânără în scaun de rotile

Întrebată dacă edilul Capitalei, Nicuşor Dan, a luat legătura cu ele, femeia a spus: „Nu a luat legătura cu noi domnul primar, iar situația nu știu cum se va rezolva pentru că niciodată nu s-a rezolvat. Nu este prima oară când eu fac reclamație la cei de la STB. De fiecare dată când nu mi s-a dat rampa jos sau am vorbit frumos, am spus care-mi sunt drepturile, care sunt drepturile ei, am primit doar scuze. Ne cerem scuze”.

Părintele este revoltată că șoferii STB nu-și fac datoria și nu respectă ceea ce au în fișa postului: „Nu ştiu cum se face această instruire și cum se face această informare a noilor șoferi. Și pe mine mă interesează ca de câte ori urc cu Teodora într-un mijloc de transport dintr-o capitală europeană să nu mă umilesc şi să mă rog de șoferi să își facă datoria. Să îmi dea rampa jos așa cum știe că trebuie să o facă”.

Mama fetei a povestit totul

Făcând o comparație cu orașul Madrid, acolo unde locuiește Maria Teodora împreună cu familia, aceasta a explicat că „situația este la polul opus acolo, pentru că nu ne-am lovit niciodată de aceste probleme. Întotdeauna și la metrou și la mijloacele de transport de suprafață ni s-a coborât rampa fără să o solicităm în mod expres. În momentul în care șoferul te vede că ești la locul special pentru persoanele cu dizabilități, înseamnă că vrei să urci în acel autobuz, în acel metrou”.

Ori de câte ori o persoană cu dizabilități trebuie să urce într-un mijloc de transport public, „coboară vatmanul și te întreabă: ai urcat, ești bine, aveți nevoie de asistență la coborâre, în situația în care Teodora este cu mine tot timpul. (…) Deci așa ceva nu este acceptabil și să se rezolve o dată treaba asta, să le intre bine în cap că ei trebuie să facă acest lucru”, a explicat Neli Dumitru, mama Teodorei.

Între timp, șoferii de autobuz care au umilit pasagera în scaun cu rotile sunt acum cercetați disciplinar. Reprezentanții STB spun că regretă cele întâmplate şi că vor lua măsuri împotriva celor doi.