Tactica rușilor de a prelua orașul Mariupol: Îi înfometează pe ucraineni ca să se predea
Un deputat ucrainean a acuzat Rusia că încearcă să înfometeze orașul-port Mariupol, asediat, ca să se predea. Dmytro Gurin a vorbit la scurt timp după ce Ucraina a respins un termen rusesc prin care apărătorii lui Mariupol pot să depună armele în schimbul unei ieșiri în siguranță din oraș.
Rușii îi înfometează pe ucraineni ca să se predea
Mariupol este o țintă strategică cheie pentru armata rusă. Se crede că aproximativ 300.000 de oameni sunt prinși acolo, cu proviziile în curs de epuizare și blocarea ajutoarelor. Locuitorii au suportat săptămâni de bombardament rusesc fără curent electric sau apă curentă. Gurin a spus că nu se pune problema capitulării lui Mariupol.
„Rușii nu deschid coridoare umanitare, nu lasă convoaiele umanitare să intre în oraș și vedem clar acum că scopul rușilor este să înceapă să creeze foamete în oraș pentru a-și consolida poziția în diplomatie. Dacă orașul nu se predă și orașul nu se va preda, nu vor lăsa oamenii să iasă. Nu vor lăsa convoaiele umanitare să intre în oraș”, a spus el, potrivit BBC.
Conform propunerii, pe care Ucraina avea să o accepte până la ora 05:00, ora Moscovei (02:00 GMT), trupele ruse ar fi deschis coridoare sigure din Mariupol de la ora 10:00, ora Moscovei, inițial pentru ca trupele ucrainene și „mercenarii străini” să poată dezarma. După două ore, forțele ruse spun că ar fi permis apoi convoaielor umanitare cu alimente, medicamente și alte provizii să intre în siguranță în oraș, odată ce deminarea drumurilor s-a încheiat. Însă acest lucru nu s-a întâmplat.
Dacă Rusia va captura Mariupol, ar ajuta-o să creeze un coridor între regiunile de est Donețk și Lugansk, controlate de separatiștii susținuți de ruși și Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014. Până acum însă, apărătorii lui Mariupol au rămas fermi.
Există îngrijorări tot mai mari cu privire la situația umanitară, iar Yaroslav Zhelezniak, un deputat ucrainean de la Mariupol, a numit-o„iad pe Pământ”. Rezidenții își petrec cea mai mare parte a timpului în adăposturi și subsoluri, în timp ce Rusia își continuă atacul necruțător asupra orașului, de pe uscat, aer și mare, spun oficialii.
Peste 80% din clădirile rezidențiale au fost fie avariate
Imaginile arată un oraș în ruine, cu cartiere întregi devastate. Primarul, Vadym Boychenko, a estimat că peste 80% din clădirile rezidențiale au fost fie avariate, fie distruse, o treime dintre ele fiind de nereparat. Cadavrele sunt lăsate în stradă deoarece este prea periculos să le iei de acolo.
Gurin a spus că echipele încă nu au putut să curețe resturile din clădirea unui teatru despre care oficialii ucraineni spun că a fost bombardat de Rusia miercurea trecută. Se crede că sute de oameni au rămas prinși în subsol, care a rezistat atacului. Moscova neagă acest lucru și spune că nu că a vizat clădirea.
„Serviciile nu pot curăța aceste dărâmături pentru că bombardamentele nu se opresc niciodată. Este cu adevărat periculos”, a spus el.
Acesta a mai spus că nu a putut da o estimare cu privire la câți oameni au reușit să fugă din zonă întrucât nu există legătură cu Mariupol.
De la începutul războiului, autoritățile spun că cel puțin 2.500 de oameni au fost uciși în Mariupol, deși cifra reală ar putea fi mai mare. Eforturile anterioare de evacuare a civililor din Mariupol au fost blocate de focul rusesc, deși autoritățile locale spun că mii de persoane au reușit să plece cu vehicule private.
Duminică, vicepremierul ucrainean a declarat că 3.985 de persoane au fugit de la Mariupol la Zaporojie, adăugând faptul că luni guvernul intenționează să trimită aproximativ 50 de autobuze pentru a prelua alți evacuați din oraș. Președintele Volodomir Zelenski a spus că asediul rusesc echivalează cu o „crimă de război”.