Tableta antică furată de Marea Britanie din Egipt a dus la un conflict de 200 de ani. Acum se cere trimiterea de urgență în țara natală
Soarta unuia dintre cele mai faimoase artefacte istorice din lume atârnă în balanță după ce Egiptul a cerut Angliei să returneze Piatra Rosetta.
Găzduită în prezent la British Museum, gigantica placă de granit gri închis cu hieroglife egiptene antice a fost luată din țara sa de către trupele imperiului britanic în 1801.
Ea a permis experților să descifreze în sfârșit codul limbii antice în acea perioadă.
Experții egipteni cer returnarea Pietrei Rosetta
Acum însă, unii experți egipteni au cerut returnarea ei.
Monica Hanna, decan la Academia Arabă pentru Știință, Tehnologie și Transport Maritim și organizator al uneia dintre cele două petiții care solicită returnarea pietrei, a declarat: „Deținerea pietrei de către British Museum este un simbol al violenței culturale occidentale împotriva Egiptului”.
De asemenea, ea a cerut returnarea mumiei lui Shep-en-Isis de la Muzeul St. Gallen din Elveția, care a fost furată de generalul Minotoli din armata prusacă în secolul al XIX-lea.
Achiziționarea Pietrei Rosetta a fost legată de luptele imperiale dintre Marea Britanie și Franța. După ocuparea militară a Egiptului de către Napoleon Bonaparte, oamenii de știință francezi au descoperit piatra în 1799 în orașul Rashid din nordul țării, cunoscută de francezi sub numele de Rosetta.
Atunci când forțele britanice i-au învins pe francezi în Egipt, piatra și peste o duzină de alte antichități au fost predate britanicilor, în conformitate cu termenii unui acord de capitulare încheiat în 1801 între generalii celor două tabere.
De atunci, piatra a rămas în Muzeul Britanic.
Piatra ar fi fost trimisă „legal” în Marea Britanie
Petiția are în prezent aproximativ 5000 de semnături, însă muzeul a declarat că tratatul din 1801 include semnătura unui reprezentant al Egiptului și se referă la un amiral otoman care a luptat alături de britanici împotriva francezilor, scrie Daily Star.
Sultanul otoman de la Istanbul era nominal conducătorul Egiptului în momentul invaziei lui Napoleon.
Muzeul a mai precizat că guvernul egiptean nu a depus o cerere de restituire a acestuia. Acesta a adăugat că există 28 de copii cunoscute ale aceluiași decret gravat, iar 21 dintre ele au rămas în Egipt.
Autoritățile egiptene nu au răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la politica Egiptului față de Piatra Rosetta sau față de alte artefacte egiptene expuse în străinătate.
Piatra de la Rosetta este o tabletă de granodiorit pe care se află trei copii ale unui edict pe care regele Ptolemeu V Epifanes din dinastia Ptolemeică l-a emis în Memphis, Egipt, în 196 î.Hr.
Textele din partea de sus și din mijloc sunt scrise în caractere hieroglifice și, respectiv, demotice, în timp ce textul din partea de jos este scris în greacă veche.
Piatra Rosetta este esențială pentru înțelegerea scrierii egiptene, deoarece modificările dintre cele trei versiuni ale decretului sunt minime.