19 iul. 2022 | 19:09

Vladimir Putin, prezent la summitul Iran-Turcia-Rusia. Semnal puternic despre planurile Moscovei

ULTIMA ORĂ
Vladimir Putin, prezent la summitul Iran-Turcia-Rusia. Semnal puternic despre planurile Moscovei

Kremlinul a anunțat, marți, că preşedinţii Rusiei, Turciei şi Iranului se vor reuni la Teheran, în curând, pentru un summit privind Siria şi discuţii bilaterale. Întâlnirea la cel mai înalt nivel este programată marți, 19 iulie. Vladimir Putin va efectua a doua deplasare în străinătate, de la lansarea războiului în Ucraina.

Summit cheie pentru Rusia

Update 19 iulie, ora 18.57. Preşedintele rus Vladimir Putin a aterizat la Teheran, pentru discuţii cu liderii iranian şi turc. Deplasarea lui Putin în Iran transmite un mesaj puternic Occidentului despre planurile Moscovei de a stabili legături strategice mai strânse cu această țară, China şi India în faţa sancţiunilor.

Știrea inițială: Vizita lui Vladimir Putin la Teheran, pentru 19 iulie, este „în curs de pregătire”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Președintele rus şi omologii săi, Recep Tayyip Erdogan și Ebrahim Raisi, vor participa la o „reuniune a şefilor statelor care garantează procesul de pace” în Siria, susține omul său.

„În afară de această reuniune tripartită, el (n.r. – Vladimir Putin) va avea şi o întâlnire bilaterală cu Erdogan” în aceeaşi zi, a dezvăluit Peskov, fără să ofere alte detalii. Declarația Kremlinului survine în timp ce negocieri care implică Turcia au loc, pentru a permite cerealelor ucrainene să fie exportate prin Marea Neagră.

Rusia, Turcia și Iran au purtat, în ultimii ani, discuții despre Siria, ca parte a așa-numitului „proces de pace de la Astana”, pentru a pune capăt a peste 11 ani de conflict în țara din Orientul Mijlociu. Va fi a doua vizită a șefului Kremlinului în străinătate, de când a trimis trupe în Ucraina, după ce a vizitat Tadjikistanul la sfârșitul lunii iunie.

Putin, Erdogan și Raisi se întâlnesc în Siria

Federația Rusă, Turcia şi Iran sunt trei actori majori în conflictul din Siria, ce durează de mai bine de un deceniu. Aceste țări au lansat în 2017 aşa-numitul proces Astana, care viza oficial aducerea păcii în colț de lume.

Anunţul privind summitul de săptămâna viitoare intervine la o zi după ce ONU a prelungit cu şase luni mecanismul de ajutor transfrontalier pentru Siria, a cărui reînnoire fusese blocată iniţial de Moscova.

Războiul din Ucraina, primul pe lista de discuții

Reuniunea de la Teheran se desfășoară în contextul în care liderul de la Ankara, care încearcă să-şi mobilizeze baza electorală înaintea scrutinului prezidenţial din 2023, ameninţă că lansează o nouă operaţiune militară împotriva combatanţilor pro-kurzi din nordul Siriei. Întâlnirea bilaterală dintre Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan ar urma să fie dominată de discuţiile privind conflictul din Ucraina.

Turcia depune eforturi pentru coloborarea atât cu Ucraina, cât şi cu Rusia şi acţionează ca mediator în negocierile de pace, dar și în problema cerealelor ucrainene blocate de ruși. De precizat că această propunere a primit doar un sprijin limitat atât din partea Kievului, cât şi a Moscovei.