Summit cheie în Letonia. Liderii europeni iau decizii cruciale pentru a combate criza alimentară. Declarații făcute de Klaus Iohannis

Summit cheie în Letonia. Liderii europeni iau decizii cruciale pentru a combate criza alimentară. Declarații făcute de Klaus Iohannis

În perioada 20-21 iunie, președintele Republicii Letonia, Egils Levits, va găzdui reuniunea Inițiativei Trei Mări și Forumul de afaceri de la Riga. Actualul mediu geopolitic și economic extrem de volatil subliniază importanța acestei întâlniri la nivel înalt, care va oferi o oportunitate de conectare a viziunilor cu acțiuni orientate spre viitor.

Întâlnire la nivel înalt în Letonia

Update ora 16.26. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis că România va găzdui Summitul Iniţiativei celor Trei Mări (I3M) şi Forumul de Afaceri I3M în anul 2023.

„În 2018, am organizat cu succes, la Bucureşti, Summitul şi Forumul de Afaceri, iar cinci ani mai târziu, în 2023, România va găzdui din nou acest eveniment important. Această decizie, pe care am anunţat-o astăzi în plenul reuniunii noastre, reconfirmă importanţa majoră pe care România o acordă acestui format regional de cooperare. Preluarea mandatului de organizare a evenimentelor Iniţiativei de anul viitor readuce la Marea Neagră centrul decizional al Iniţiativei”, a anunțat şeful statului.

„Ca ţară gazdă a viitorului Summit şi a Forumului de Afaceri al Iniţiativei, România va analiza toate posibilităţile prin care Iniţiativa poate ajuta Ucraina. În mod deosebit, ne vom concentra asupra proiectelor de interconectare la care Ucraina ar putea participa, ca partener al Iniţiativei. În acelaşi timp, România are convingerea fermă că şi Republica Moldova şi Georgia – care, la fel ca Ucraina, se află pe acelaşi drum către Uniunea Europeană – trebuie să primească acelaşi sprijin din partea noastră, pentru că rezilienţa lor este greu încercată în aceste momente”, a mai spus președintele României.

Știrea inițială: În timpul Summit-ului I3M și Forumului de Afaceri, liderii politici vor aborda perspectivele care promovează conectivitatea infrastructurii și creșterea economică. De asemenea, va fi abordată criza alimentară globală. Forumul de afaceri se va axa pe discuții orientate către rezultate privind dezvoltarea sistemelor de transport inteligente și a coridoarelor economice.

Klaus Iohannis va fi prezent la summitul european

Preşedintele României, Klaus Iohannis, participă, luni, la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări şi la Forumul de Afaceri de la Riga, unde va fi analizat modul în care I3M trebuie să se poziţioneze în actuala situaţie de securitate europeană, în special contribuţia pe care poate să o aibă, prin implementarea proiectelor strategice de interconectare, în domenii precum transport, energie și digital.

Potrivit Administrației Prezidențiale, liderul de la Cotroceni va participa astăzi, 20 iunie 2022, la cea de-a şaptea ediţie a Summitului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M) şi la cea de-a patra ediţie a Forumului de Afaceri I3M, organizate de Republica Letonia, la Riga.

În cadrul acestei întâlniri, Iohannis va arăta că România continuă să urmărească consolidarea Iniţiativei şi a instrumentelor de care aceasta dispune, precum Forumul de Afaceri şi Fondul de Investiţii al I3M, care şi-au dovedit deja eficienţa. Totodată, șeful de stat va sublinia că ţara noastră sprijină derularea activităţilor I3M în deplină sinergie cu agenda strategică a UE, precum şi în direcţia consolidării parteneriatului transatlantic.

Traficul va fi restricționat în Riga

Luni, 20 iunie, între orele 19:00 și 20:30, restricțiile rutiere se vor aplica în Piața Domului, Piața Herder și strada Pils. În intervalul 19:00 și 23:00, circulația va fi restricționată la intersecția Pieței Pils și Străzile Muitas, Torņa, Citadele, precum și la intersecția străzii Citadele și strada Krišjāņa Valdemāra. Circulația pietonilor, a trotinetelor electrice, bicicletelor și tricicletelor pe tronsonul de la Poarta Poloneză până la Podul Vanšu, va fi închisă.

Ce s-a întâmplat în 2018

România a găzduit în 2018, la Bucureşti, al treilea Summit al I3M, întâlnire în care au fost adoptate decizii cheie: lista de proiecte majore de interconectare în domeniile transportului, energiei şi digital; organizarea primului Forum de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări (cu peste 600 de oficiali şi reprezentanţi ai mediului de afaceri din statele participante şi din alte state membre UE, din SUA, Balcanii de Vest şi Parteneriatul Estic, precum şi reprezentanţi ai Uniunii Europene şi ai instituţiilor financiare europene şi internaţionale); lansarea reţelei Camerelor de Comerţ a I3M etc.

Citește și: