SUA vor să trimită nave de război prin strâmtoarea Taiwan. Decizia care va înfuria Beijingul
Statele Unite iau în considerare o nouă operațiune de trimitere de nave de război prin strâmtoarea Taiwan, au declarat pentru Reuters oficiali americani, o misiune menită să asigure trecerea liberă prin această cale navigabilă strategică, dar care riscă să sporească tensiunile cu regimul chinez.
SUA vor să asigure trecere liberă prin strâmtoarea Taiwan
Marina americană a desfășurat o misiune similară în apele internaționale ale strâmtorii în luna iulie, iar orice repetare ar fi văzută în Taiwanul autoguvernat ca o nouă expresie de sprijin din partea guvernului președintelui american Donald Trump.
Armata americană a refuzat să comenteze, iar oficialii americani care au discutat despre aceste deliberări, care nu au fost raportate anterior, au făcut-o sub rezerva anonimatului. Aceștia nu au discutat despre potențialul moment al unei noi treceri prin strâmtoare.
China consideră Taiwanul ca fiind o provincie rebelă și a intensificat presiunile pentru a-și afirma suveranitatea asupra insulei. Aceasta a exprimat îngrijorări cu privire la politica SUA față de Taiwan în cadrul discuțiilor din această săptămână cu secretarul american al apărării, Jim Mattis, în Singapore.
Chiar dacă Washingtonul se gândește să ordone o nouă trecere prin strâmtoare, a încercat să explice Beijingului că politicile sale față de Taiwan sunt neschimbate.
„Ministrul Wei a adus în discuție Taiwanul și preocupările legate de politica noastră. Secretarul l-a asigurat pe ministrul Wei că nu ne-am schimbat politica privind Taiwanul, politica noastră privind o singură China”, a declarat Randall Schriver, un secretar adjunct al apărării din SUA care ajută la ghidarea politicii Pentagonului în Asia.
Washingtonul nu are legături oficiale cu Taiwanul, dar este obligat prin lege să îl ajute să se apere și este principala sursă de arme a insulei. Pentagonul afirmă că Washingtonul a vândut Taiwanului armament în valoare de peste 15 miliarde de dolari începând din 2010.
Tensiunile continuă între Taiwan și China
Taiwanul este doar unul din numărul tot mai mare de puncte nevralgice în relația dintre SUA și China, care includ, de asemenea, un război comercial acerb, sancțiunile americane și poziția militară tot mai musculoasă a regimului chinez în Marea Chinei de Sud.
Unii actuali și foști oficiali americani spun că trecerile navelor de război americane în strâmtoarea Taiwan sunt încă prea puțin frecvente și notează că un portavion american nu a mai tranzitat strâmtoarea Taiwan din 2007, în timpul administrației lui George W. Bush.
Atunci când ultimele două nave de război americane, ambele distrugătoare, au trecut prin strâmtoarea Taiwan în iulie, a fost prima operațiune de acest fel din aproximativ un an.
Beijingul, care nu a renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a aduce Taiwanul sub controlul său, a răspuns la trecerea din iulie cu furie, acuzând Statele Unite că amenință stabilitatea în calea navigabilă strategică.
De asemenea, a privit cu îngrijorare deschiderile SUA față de Taiwan, inclusiv inaugurarea unei noi ambasade de facto în Taiwan și adoptarea legii Taiwan Travel Act, care încurajează oficialii americani să viziteze insula.
Experții militari spun că balanța de putere dintre Taiwan și China s-a schimbat în mod decisiv în favoarea Chinei în ultimii ani, iar regimul chinez ar putea copleși cu ușurință insula dacă forțele americane nu ar veni rapid în ajutorul Taiwanului.