21 mart. 2022 | 12:28

SUA sprijină membrii NATO care decid să trimită trupe în Ucraina

ULTIMA ORĂ
SUA sprijină membrii NATO care decid să trimită trupe în Ucraina

Statele Unite nu vor trimite trupe în Ucraina, dar sprijină membrii NATO care decid să facă acest lucru, a declarat ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield. Totodată, ea este de părere că participarea trupelor americane la contingentul ONU de menținere a păcii din Ucraina este puțin probabilă. Care este motivul pentru care „trupele americane nu vor călca pe teritoriul Ucrainei“, afli în rândurile de mai jos.

Statele Unite nu vor trimite trupe în Ucraina

Ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat de curând că țările NATO ar putea decide să trimită trupe în Ucraina, însă SUA nu vor face acest lucru. Potrivit acesteia, participarea trupelor americane la contingentul ONU de menținere a păcii din Ucraina este puțin probabilă.

Ambasadoarea a mai menționat că, în timpul vizitei în Polonia, președintele american Joe Biden, care va fi în această săptămână în Europa, va analiza cu omologul său polonez problema aducerii forțelor de menținere a păcii în Ucraina.

Diplomatul a precizat că probabilitatea ca Statele Unite să ia parte la aceasta este extrem de mică, însă aliații NATO care vor lua o astfel de decizie vor fi sprijiniți de SUA.

„Pot spune că trupele americane nu vor călca pe teritoriul Ucrainei.

Președintele (Joe Biden – n.r.) a precizat acest lucru, dar alte țări NATO ar putea decide că vor să trimită trupe în Ucraina“, a afirmat Thomas- Greenfield.

Citește și: BBC: De ce Ucraina nu poate intra în NATO? Cum a răspuns Alianța la invazia Rusiei

Tările NATO care vor face acest lucru vor fi sprijinite

Linda Thomas-Greenfield a clarificat că țarile NATO care vor să trimită trupe în Ucraina au dreptul să ia o astfel de decizie.

Joi, președintele Joe Biden va participa la summitul NATO, care va fi urmat de o întâlnire cu liderii Consiliului European vineri. În tot acest timp, Statele Unite și națiunile aliate încearcă să exercite presiuni diplomatice și financiare asupra Rusiei, pentru a pune capăt invaziei de aproape o lună în Ucraina.

Întrebat în emisiunea „Meet the Press“ de la NBC dacă cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru o zonă de excludere aeriană nu este deloc luată în calcul, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că aliații caută să „susțină Ucraina“, dar nu să escaladeze tensiunile cu Rusia.

„Este extrem de important să prevenim ca acest conflict să devină un război cu drepturi depline între NATO și Rusia, deoarece asta va provoca mult mai multe daune, mult mai multe morți și distrugeri decât ceea ce vedem acum în Ucraina“, a declarat Stoltenberg.

„Rusia este o putere nucleară. Președintele Putin transmite acum o retorică nucleară foarte periculoasă“, a continuat el.