14 mai 2022 | 16:25

SUA și Europa de Vest sunt îngrijorate de finalul incert al războiului din Ucraina

ULTIMA ORĂ
SUA și Europa de Vest sunt îngrijorate de finalul incert al războiului din Ucraina

Un război interminabil în Europa? De asta se tem liderii NATO, care mărturisesc că nu există semne de victorie militară decisivă pentru ambele părți. Posibilitatea unui impas alimentează îngrijorarea că Ucraina ar putea rămâne un câmp de luptă european și o sursă de instabilitate continentală pentru lunile, chiar anii următori.

Nimeni nu știe când se va termina războiul din Ucraina

Energia și securitatea alimentară sunt cele mai profunde îngrijorări, dar sprijinul masiv al Occidentului pentru Ucraina, în timp ce lumea încă este marcată de pandemia de coronavirus și luptă să facă față efectelor schimbărilor climatice, ar putea adânci taxele asupra economiei globale. Iar dacă Rusia alege să escaladeze, riscul unui conflict de proporții crește.

SUA și aliații săi pompează constant arme puternice în Ucraina, pentru a face față rușilor. În timp ce majoritatea analiștilor estimează că metropola Kiev va rămâne în picioare, aceste ajutoare trebuie să continue, dacă vor să susțină jurământul președintelui Volodomir Zelenski de a câștiga sau cel puțin să continue să egaleze ori să învingă progresele Moscovei.

Zelenski este convins că va învinge

Vladimir Putin nu și-a exprimat dorința de a intensifica invazia fie printr-o mobilizare generală a trupelor, fie prin utilizarea de arme neconvenționale, dar nici nu a dat semne de retragere. De cealaltă parte, Zelenski afirmă acum că Ucraina nu numai că va învinge, ci va recâștiga controlul asupra Crimeei și a altor zone pe care Rusia le-a ocupat sau controlat din 2014.

„Este foarte greu de văzut cum ai putea obține o soluție negociată în acest moment”, a spus Ian Kelly, diplomat veteran, care a fost ambasador al SUA în Georgia. Acesta a adăugat: „Niciuna dintre părți nu este dispusă să înceteze lupta și, cel mai probabil, rezultatul este un război care va dura câțiva ani. Ucraina ar fi o rană purulentă în mijlocul Europei”, notează AP News.

Putin nu acceptă o înfrângere

În același timp, Kelly a spus că, indiferent de câte calcule greșite a făcut Vladimir Putin privind puterea și voința Ucrainei de a rezista sau unitatea și hotărârea aliaților NATO, liderul rus nu poate accepta înfrângerea. „Ar fi o sinucidere politică ca Putin să se retragă”, este de părere diplomatul.

Oficialii americani, începând cu președintele Joe Biden, par să fie de acord, chiar și după ce secretarul Apărării, Lloyd Austin, a spus, după o vizită la Kiev luna trecută, că scopul Washingtonului nu este doar să ajute Ucraina să se apere, ci să „slăbească” total Rusia.