SUA refuză să trimită avioane Ucrainei. De ce se tem americanii
SUA interzic importurile de petrol și mai multe companii importante opresc operațiunile în Rusia, în timp ce Occidentul intensifică pedeapsa economică pentru războiul din Ucraina. A doua săptămână de război din Ucraina a adus sancțiuni mai ample asupra Rusiei.
SUA refuză să trimită avioane Ucrainei
Statele Unite au oprit importurile de petrol rusesc, Uniunea Europeană a stabilit planuri de reducere drastică a importurilor de petrol și gaze rusești și mai multe companii s-au retras de pe piața rusă. Efectul sancțiunilor s-a simțit pe piețele globale, deoarece prețurile petrolului au crescut cu mult peste 120 de dolari pe baril.
Pe teren, forțele ruse au continuat să avanseze în sudul Ucrainei, dar au făcut progrese lente în altă parte, pe fondul rezistenței ucrainene acerbe. Trupele ruse au capturat orașul strategic Herson de la Marea Neagră, dar nu au luat încă niciun alt centru urban, asediând și bombardând orașele și ducând numărul de refugiați peste pragul de două milioane.
Ruperea legăturilor comerciale ale Rusiei cu Occidentul, care a început cu sancțiuni financiare și tehnologice în prima săptămână de război, s-a adâncit în a doua săptămână.
A existat o decuplare a informațiilor, deoarece Rusia a blocat accesul la Facebook, Twitter, Voice of America, Deutsche Welle și BBC, printre altele, finanțate de SUA, ca răzbunare pentru interzicerea mass-mediei de stat Sputnik și Russia Today în Europa. Mărcile americane McDonald’s, Starbucks, Pepsi și Coca Cola au oprit tranzacțiile în Rusia.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că obiectivul final este de a deveni independent de cărbunele, petrolul și gazul rusesc, pedepsirea Rusiei și accelerarea simultană a tranziției la energia verde. „Cu cât trecem mai repede la surse regenerabile și hidrogen, combinate cu mai multă eficiență energetică, cu atât mai repede vom fi cu adevărat independenți și stăpâni pe propriul nostru sistem energetic”, a spus ea.
Comisia spune că a planificat deja să reducă consumul de gaze cu 100 de miliarde de metri cubi până în 2030 din motive de mediu. Noul plan REPowerEU ar crește acest lucru la jumătate, echivalent cu volumul importat de UE din Rusia anul trecut.
„Este absolut clar că o respingere a petrolului rusesc ar duce la consecințe catastrofale pentru piața globală. Creșterea prețurilor ar fi imprevizibilă. Ar fi 300 de dolari pe baril, dacă nu mai mult”, a declarat viceprim-ministrul rus Alexander Novak la televiziunea de stat, potrivit Aljazeera.
Anunțurile SUA și UE au contribuit la creșterea prețului țițeiului Brent la 126 de dolari pe baril până pe 8 martie.
Peste noaptea de 2 martie, forțele ruse au capturat orașul strategic Herson de la Marea Neagră, primul oraș important căzut în timpul războiului. În altă parte, trupele ruse au asediat centrele urbane și au supus unora unor bombardamente necruțătoare, deoarece rezistența ucraineană părea să rămână puternică.
Un convoi rusesc lung de 65 km (40 mile) a fost blocat în orașe de la nord-vest de Kiev, neputând pătrunde în capitală. Orașul din estul Harkov a rezistat încercărilor feroce de a-l lua. Un consilier al lui Zelensky a descris Harkivul drept „Stalingradul secolului 21”, o referire la orașul în care eroica rezistență rusă a schimbat valul celui de-al Doilea Război Mondial.
De asemenea, emblematic al rezistenței ucrainene a fost și Mariupol, înconjurat de ruși din 2 martie. Șase zile mai târziu, un purtător de cuvânt al Crucii Roșii a descris situația de acolo ca fiind „apocaliptică”, spunând că locuitorii rămân fără hrană, apă, căldură și electricitate.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că, chiar dacă forțele ruse „vin în toate orașele noastre”, vor întâmpina insurgență. „Problema este că pentru un soldat al Ucrainei avem 10 soldați ruși, iar pentru un tanc ucrainean avem 50 de tancuri rusești”.