SUA oferă recompensă fabuloasă pentru informaţii despre implicarea Rusiei în alegerea lui Trump ca președinte
Administrația Joe Biden anunță recompensă în valoare de 10 milioane de dolari pentru informaţii despre presupusa ingerinţă a Rusiei în procesul electoral din SUA, atât din trecut, cât şi din prezent. Decizia vine cu puțin timp înainte de alegerile la jumătate de mandat preconizate să aibă loc în noiembrie.
Strategia SUA anti-Rusia
Departamentul de Stat precizează că oferă această sumă fabuloasă oricărei persoane care deține informaţii ce ar conduce la identificarea sau localizarea oricăror străini, inclusiv entităţi străine, implicaţi în fraudarea alegerilor americane. De asemenea, răsplătiți vor fi și cei care furnizează informaţii de natură să servească la prevenirea sau contracararea unui astfel de act.
Recompensă uriașă pentru informații despre IRA
Mai exact, autorităţile americane caută date despre Agenţia de Cercetare a Internetului (IRA), pe care Statele Unite o descriu ca fiind o instituţie rusă implicată în operaţiuni de interferenţă electorală. Se crede că agenţia a intervenit în sistemul politic al SUA în 2014 şi s-a folosit de alegerile prezidenţiale din 2016 ca să semene „discordie” în societatea de peste Ocean.
Potrivit Casei Albe, IRA îşi desfăşoară activităţile prin intermediul unor companii ruseşti, precum MediaSintex, GlavSet şi MixInfo. Totodată, Departamentul de Stat ar dori detalii despre cetăţeanul rus Ievgheni Viktorovici Prigojin, pe care îl acuză de finanţarea IRA prin intermediul companiilor sale – Concord Management & Consulting şi Concord Catering.
„Lista neagră” cu inamici ruși
În paralel, Washingtonul speră să obţină informaţii despre o serie de alţi inamici ruși pe care îi suspectează că ar avea legătură cu Agenţia de Cercetare a Internetului, cum ar fi Irina Viktorovna Kaverzina, Vladimir Venkov, Mihail Ivanovici Bîstrov şi Aleksandra Iurievna Krîlova, printre alţii. Aceștia sunt acuzați că au desfăşurat operaţiuni de obstrucţionare, alterare sau zădărnicire a activităţilor guvernului prin fraudă şi înşelăciune, pentru implicate în alegerile din SUA, inclusiv în cele prezidenţiale din 2016.
Acuzaţiile SUA la adresa Rusiei privind presupusa ingerinţă în alegerile prezidenţiale din 2016, câştigate de republicanul Donald Trump, au dominat ultimii ani, fapt care a deteriorat relaţiile dintre cele două ţări, deja grav afectate după anexarea Crimeii de către Moscova (2014). Tensiunile au explodat în momentul în care Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei.
Donald Trump, din nou în atenția publică
Când fostul președinte american Donald Trump s-a îmbarcat în Air Force One și și-a luat rămas bun de la Washington (20 ianuarie 2021), a fost considerat un paria politic. Revolta din 6 ianuarie de la Capitoliu a pus la îndoială că liderul SUA ar putea vreodată să-și arate fața din nou în DC, cu atât mai puțin să anunțe o nouă candidatură la președinție.
În iulie 2022, Trump nu numai că este încă cea mai populară figură politică, dar a fost primit ca un erou la prima sa întoarcere în capitala SUA. Trump a vorbit, marți, la primul summit anual al Institutului America First Policy, la doar câteva blocuri de locul insurecției care i-a definit mandatul din trecut. În cadrul discursului a arătat toate semnele revelatoare ale unui republican dornic să fie din nou în fruntea țării din 2024.