29 iul. 2022 | 08:19

Lovitură majoră pentru SUA, deși Biden afirmase că economia este „pe drumul cel bun”

ULTIMA ORĂ
Lovitură majoră pentru SUA, deși Biden afirmase că economia este „pe drumul cel bun”

Economia SUA s-a contractat, pentru al doilea trimestru consecutiv, în perioada aprilie-iunie, confirmând o condiţie larg acceptată pentru recesiune, a precizat Biroul de Analiză Economică. PIB-ul s-a redus cu 0,9% între aprilie și iunie, scăzând deja cu 1,6% în primul trimestru al acestui an.

Lovitură dură pentru SUA

Economia americană s-a contractat din nou în ultimele trei luni, semnalând neoficial începutul unei recesiuni. Departamentul de Comerț a anunțat că produsul intern brut – o măsură amplă a prețului bunurilor și serviciilor – a scăzut cu 0,9% în al doilea trimestru, după ce s-a redus deja cu 1,6% în primele trei luni.

Vestea este o lovitură majoră pentru Administrația Biden. Oficialii de la Casa Albă au încercat să înlăture discuțiile despre o recesiune, argumentând că multe părți ale economiei rămân puternice. Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat, joi, că economia țării sale este „pe drumul cel bun”, în ciuda cifrelor Produsului Intern Brut care arată că s-a micșorat pentru a doua oară consecutiv, avivând temerile de recesiune.

„Nu este surprinzător că economia încetinește, deoarece Rezerva Federală acționează să reducă inflația”, a spus liderul de la Casa Albă, adăugând că SUA sunt „pe drumul cel bun”.

Economia Statelor Unite, în recesiune

Remarcile sale au loc pe măsură ce PIB-ul SUA s-a contractat din nou în al doilea trimestru al anului 2022, ceea ce a crescut riscul unei recesiuni în cea mai mare economie din lume. Produsul Intern Brut a scăzut cu 0,9% între aprilie și iunie, scăzând deja cu 1,6% în primul trimestru al acestui an. Economiștii definesc, de obicei, o recesiune ca două trimestre consecutive de creștere negativă a PIB-ului.

Administrația Biden – care se confruntă, în curând, cu alegeri cheie la mijlocul mandatului – a susținut că economia nu este în recesiune, deoarece alți indicatori economici cheie, cum ar fi ocuparea forței de muncă, rămân puternici. Raportul privind PIB-ul pentru ultimul trimestru a indicat o slăbiciune în economia SUA.

Americanii se tem să mai facă investiții

Cheltuielile de consum au încetinit, deoarece nord-americanii au cumpărat mai puține bunuri. Investițiile în afaceri au scăzut și ele. Stocurile s-au prăbușit pe măsură ce întreprinderile și-au încetinit reaprovizionarea rafturilor. Ratele mai mari ale dobânzilor au lovit domeniul imobiliar.

În afară de SUA, economia globală în ansamblu se confruntă, de asemenea, cu o inflație ridicată, mai ales după ce invazia rusă a Ucrainei a dus la creșterea prețurilor la energie și alimente. Europa, foarte dependentă de gazul natural rusesc, pare vulnerabilă în fața recesiunii.