SUA ar suferi daune majore în cazul unei eventuale invazie a Chinei în Taiwan. Cu toate astea, ar ieși învingătoare
Statele Unite și Taiwanul ar fi probabil capabile să respingă o invazie chineză, dar aceasta ar veni cu pierderi grele de ambele părți, constată o analiză a unui think tank.
SUA, învingătoare în cazul unui atac al Chinei asupra Taiwan
Grupul de reflecție cu sediul la Washington, Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a desfășurat jocuri de război pentru a-și imagina cum ar decurge un astfel de conflict.
„Vestea bună este că, la finalul tuturor iterațiilor de până acum, există un Taiwan autonom”, a declarat pentru Insider Mark Cancian, consilier senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, Mark Cancian.
„Statele Unite și Taiwanul reușesc, în general, să mențină insula în afara ocupației chineze, dar prețul este foarte mare – pierderi de sute de avioane, portavioane și devastarea teribilă a economiei taiwaneze, dar și a marinei și a forțelor aeriene chineze.”
Într-unul dintre cele mai pesimiste scenarii, 900 de avioane americane de vânătoare și de atac ar fi pierdute în patru săptămâni, echivalentul a jumătate din avioanele de luptă ale Forțelor Aeriene și Marinei americane, potrivit The Times of London.
Pierderi potențiale din jocul de război
Dar, în timp ce SUA ar suferi probabil pierderi grele într-un conflict la scară largă cu China, Cancian remarcă faptul că, în general, China ar suferi probabil mai mult.
„Aș spune că, în majoritatea scenariilor, flota chineză suferă mult mai mult, deoarece este foarte expusă”, a spus el.
El a precizat că ar pierde probabil peste 100 de nave în timpul unei invazii amfibii.
Jocurile de război sunt concepute pentru a ajuta la vizualizarea modului în care s-ar desfășura conflictele. În acest conflict imaginat, care ar avea loc în 2026, fiecare parte posedă doar capacități militare pe care le-a demonstrat deja în viața reală.
Până în prezent, echipa a rulat jocul de 18 din 22 de ori și intenționează să publice raportul final în decembrie.
Jocurile implică două planșe cu o hartă operațională a Pacificului de Vest, incluzând Taiwan, Japonia, China, și jetoane care sunt mutate pe planșă.
Echipa folosește modele computerizate și tabele cu rezultatele luptelor pentru a decide ce se întâmplă pe baza analizelor experienței istorice. Zarurile sunt folosite pentru a adăuga un element de hazard.
Apoi trec la o hartă separată pentru Taiwan, care redă jocul la sol în care chinezii debarcă și taiwanezii încearcă să apere insula.
O hartă a Taiwanului, folosită pentru un joc de război
Cancian a declarat că încă nu au rulat cel mai pesimist scenariu, dar a indicat unul dintre jocuri, despre care a relatat Wall Street Journal, care a implicat două elemente pesimiste: SUA fiind distrasă de o altă criză în altă parte a lumii, cum ar fi Ucraina, iar taiwanezii fiind lenți în a reacționa din cauza operațiunilor de informare și a sabotajelor chinezești.
El a spus că intenționează să desfășoare în viitor jocuri cu unele ipoteze și mai pesimiste, implicând lovituri asupra Chinei continentale și rolul Japoniei.
Cancian a spus că CSIS va sugera unele îmbunătățiri ale strategiei americane care ar putea descuraja China, cum ar fi cumpărarea mai multor rachete cu rază lungă de acțiune și construirea de adăposturi în Guam și Japonia pentru a proteja avioanele, deoarece cele mai multe dintre acestea sunt distruse la sol.