SUA accelerează planurile de a depozita arme nucleare modernizate în Europa
Statele Unite ale Americii au accelerat trimiterea în bazele NATO din Europa a unei versiuni mai precise a bombei nucleare de bază, potrivit unei telegrame diplomatice americane și a două persoane familiarizate cu această problemă.
SUA stochează arme nucleare în Europa într-un proces rapid
Sosirea bombei gravitaționale îmbunătățite B61-12, lansată din aer, programată inițial pentru primăvara anului viitor, este acum planificată pentru luna decembrie a acestui an, au declarat oficialii americani aliaților NATO în timpul unei întâlniri cu ușile închise la Bruxelles în această lună, conform Politico.
Mișcarea, care implică înlocuirea armelor mai vechi cu versiunea mai nouă în diverse depozite din Europa pentru o potențială utilizare de către bombardierele și avioanele de luptă americane și aliate, vine pe fondul tensiunilor crescute din cauza amenințărilor Rusiei de a folosi o armă nucleară în Ucraina și a preocupărilor tot mai mari că Occidentul trebuie să facă mai mult pentru a descuraja Moscova să treacă această linie.
Modernizarea programului B61 a fost discutată în mod deschis în documente bugetare și declarații publice de ani de zile, iar oficialii Pentagonului au declarat că modernizările sunt necesare pentru a se asigura că stocul este modernizat și sigur.
Solicitat să comenteze, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, a răspuns prin e-mail că „deși nu vom discuta detalii despre arsenalul nostru nuclear, modernizarea armelor nucleare americane B61 este în curs de desfășurare de ani de zile, iar planurile de a schimba în siguranță și în mod responsabil armele mai vechi cu versiunile actualizate B61-12 face parte dintr-un efort de modernizare planificat și programat de mult timp. Acesta nu are nicio legătură cu evenimentele actuale din Ucraina și nu a fost accelerat în niciun fel.”
Anunțul, chiar înainte ca NATO să îcneapă exercițiul nuclear anual
Anunțul făcut la reuniunea de la Bruxelles a venit cu câteva zile înainte ca NATO să dea startul exercițiului nuclear anual, cunoscut sub numele de Steadfast Noon.
Exercițiul de două săptămâni se încheie duminică și include aproximativ 70 de aeronave. Iar miercuri, Rusia a desfășurat un exercițiu nuclear pe care șeful apărării sale l-a descris ca simulând un „atac nuclear masiv” ca represalii la un atac nuclear asupra Rusiei, potrivit Kremlinului.
„Ar fi ciudat să ne grăbim”, a declarat Hans Kristensen, directorul Proiectului de informații nucleare de la Federația oamenilor de știință americani, care a urmărit îndeaproape programul. „Ei au spus că nu răspundem la această situație cu arme nucleare. Nu cred că vor să meargă pe această cale”.
Mesajul din spatele trimiterii primelor bombe în decembrie ar putea fi îndreptat mai mult către aliații europeni care se simt deosebit de vulnerabili în fața Moscovei.
„Părerea mea este că vizează mai mult NATO decât Rusia”, a declarat Tom Collina, director de politici la Ploughshares Fund, un grup de dezarmare.
„Există deja B61 mai vechi acolo. Rușii știu asta. Ele funcționează foarte bine. Cele noi vor fi mai noi, dar nu este o diferență atât de mare. Dar poate fi o modalitate de a-i asigura pe aliați atunci când se simt deosebit de amenințați de Rusia”.