STB, în vizorul DNA după o plângere făcută de Nicușor Dan. Nereguli descoperite de Corpul de Control al PMB

STB, în vizorul DNA după o plângere făcută de Nicușor Dan. Nereguli descoperite de Corpul de Control al PMB

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, marți, că a transmis Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) o sesizare cu privire la aspecte nelegale identificate de Corpul de Control al PMB în verificarea efectuată la Societatea de Transport Bucureşti (STB). Edilul este revoltat de situația tramvaielor.

Nicușor Dan, sesizare la DNA

Nicușor Dan a sesizat DNA cu privire la licitația făcută de STB pentru achiziția celor 40 de tramvaie de la firma Electroputere VFU Pașcani, a scris primarul pe rețelele sociale. O problemă urgentă reprezintă tramvaiele prea scurte (raportate la nevoile Bucureștiul), susține edilul Capitalei. De asemenea, acesta acuză că societatea de transport public a făcut procedura de achiziție, deși nu avea bani în buget, iar municipalitatea a fost dată în judecată să plătească daune, deoarece nu are bani pentru tramvaie.

„Obiectul sesizării este achiziţia de tramvaie noi din gama de 18 metri printr-o procedură demarată de STB în anul 2019 şi încheiată în anul 2020 cu declararea firmei Electroputere VFU Paşcani drept câştigătoare a licitaţiei”, a precizat Nicuşor Dan pe Facebook.

Edilul se întreabă de ce conducerea STB de la acea dată a continuat demersurile pentru finalizarea procedurii de achiziţie, deşi, la momentul aprobării raportului de procedură, nu avea alocate fondurile necesare în conformitate cu prevederile legale.

Nereguli găsite la STB

Totodată, Nicușor Dan nu înțelege de ce Societatea de Transport Bucureşti a decis, încă din anul 2019, să achiziţioneze tramvaie de 18 metri, în contextul în care fluxul de călători ar justifica o nevoie de vehicule mai lungi.

„Opţiunea STB a fost pentru VFU Paşcani care aducea componente din Rusia şi vindea apoi la preţuri majorate. Situaţia de fapt este agravată şi de faptul că VFU Paşcani a introdus în instanţă o cerere de penalităţi în valoare de 1% pe zi din valoarea contractului până la încheierea contractului cu STB”, a explicat primarul general al Capitalei.

Capitala are nevoie de tramvaie lungi

Datele din sistemul electronic de achiziții publice arată că, la finalul lunii septembrie 2019, operatorul de transport public a demarat licitația pentru achiziția de tramvaie noi din gama de 18 metri, cu podea total coborâtă.

„Contractul de furnizare multianual cu derulare în anii 2019 și până în 2022, reprezentând încheierea contractului, respectiv livrarea a 40 buc. tramvai și posibilitatea încheierii unui act adițional de prelungire a valabilității maxim până în 2024 și de suplimentare a cantității cu până la maxim 60 de buc. Valoarea estimată aferentă pentru 40 buc tramvaie este de 307.600.000 RON fără TVA. În cazul suplimentării cu până la maxim 60 buc. tramvaie (respectiv cu suma de 461.400.000 RON fără TVA), valoarea estimată maximă totală devine 769.000.000 RON fără TVA”, este menționat în sistem.

În ianuarie anul trecut, Nicușor Dan preciza că acest contract nu este oportun, pentru că erau tramvaie de 18 metri, nu de 36, iar necesarul pe toate liniile din Bucureşti este de vehicule lungi.