16 sept. 2022 | 09:57

Soluția pentru criza energetică, oficială: ajutor de la stat – 1000 de lei pentru facturi, TVA 5% la energie, zero accize

ACTUALITATE
Soluția pentru criza energetică, oficială: ajutor de la stat - 1000 de lei pentru facturi, TVA 5% la energie, zero accize

Un proiect de lege ar urma să fie soluția pentru criza energetică din România.

Astfel, el prevede scăderea de la 19% la 5% a TVA aplicată livrărilor de energie electrică și gaze naturale furnizate clienților finali, deopotrivă casnici și noncasnici. De asemenea, proiectul de lege mai prevede liminarea accizei la electricitate, suspendarea certificatelor verzi și a taxei de cogenerare pentru toți consumatorii de energie.

Mai mult, proiectul mai prevede scăderea din impozitul pe profit sau venit datorat de agenții economici a 50% din cheltuielile suplimentare generate de scumpirea curentului și a gazelor de la începutul anului încoace și acordarea unui ajutor fix lunar pentru plata facturilor la energie și gaze de 1.000 de lei/gospodărie tuturor consumatorilor casnici.

Aceste măsuri ar urma să se aplice în perioada 1 octombrie 2022 – 31 decembrie 2024, cu excepția eliminării accizei, care ar urma să fie permanent, notează Profit.ro.

Criza energetică din țara noastră ar avea o soluție

″Pentru perioada cuprinsă între 01.10.2022 și 31.12.2024, asupra bazei de impozitare pentru livrarea de energie electrică furnizată consumatorilor finali și livrarea de gaze naturale furnizate consumatorilor finali se aplică cota redusă de taxă pe valoare adăugată de 5%″, se arată în draftul de act normativ, citat de aceeași sursă.

Acest proiect de lege vine în urma exploziei prețurilor la energie și gaze, în condițiile unei cote reduse. Încasările din TVA din această sursă ar putea rămâne la același nivel ca anul trecut sau ar putea chiar crește, statul ar împărți cu cetățenii încasările suplimentare din TVA, iar măsura nu ar distorsiona piețele de energie și gaze, nu ar crea instabilitate legislativă și nu ar descuraja investițiile în producție.

Indicațiile din proiect ar urma să înlocuiască actuala legislație de plafonare a prețurilor pentru consumatori și de supraimpozitare a industriei energetice.

În plus, pentru perioada 1 octombrie 2022 – 31 decembrie 2024, contribuabilii care datorează impozit pe profit și care înregistrează cheltuieli cu consumul de energie electrică sau gaze natural ar urma să scadă 50% din cheltuielile suplimentare generate de creșterea de prețuri raportată la prețul mediu ponderat de tranzacționare pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) pentru energie electrică și gaze naturale, după caz, din luna ianuarie 2022. Acestea, ținând cont de cantitățile consumate, din impozitul pe profit datorat pentru trimestrul în care au fost efectuate sau din impozitul pe profit anual, după caz.

Ca referință, toamna pare să vină cu semne rele pe piața europeană a gazului natural. Cotațiile încep din nou să crească, iar contextul politic e unul complet defavorabil, dat fiind faptul că statele din blocul comunitar nu ajung la un consens privind impunerea unui preț plafonat pentru resursele energetice din Rusia.