13 ian. 2022 | 13:59

Soluția pentru criza cipurilor vine din Franța: la ce s-au gândit

ACTUALITATE
Soluția pentru criza cipurilor vine din Franța: la ce s-au gândit

Încă din 2021, industriile se confruntă cu o acută criză de semiconductori, ce pune mare presiune pe afacerile din domeniu, dar care afectează și consumatorii. Asistăm cu toții la întârzieri în livrarea anumitor bunuri, în special din sectorul auto. Din fericire, soluția ar putea veni chiar din Europa, de la francezi.

Guvernul francez pare să fi găsit soluția în această criză de cipuri, prezentă în acest moment la nivel global.

La ce s-au gândit autoritățile franceze

Ar fi vorba despre înființarea unui fond de un miliard de euro care ar ajuta la asigurarea aprovizionării cu metale strategice pentru industrii precum producţia de baterii destinate automobilelor electrice.

Acest plan strategic vine într-un context foarte sensibil, în condițiile în care prețurile materiilor prime înregistrează scumpiri fără precedent.

Guvernul e convins că, dacă dacă nu investește în aprovizionarea sigură cu metale vitale (cobalt, nichel, litiu) precum şi cu metale rare, Franța va fi măcinată de scumpiri, iar tranziția sa către zona ecologică și digitală va fi puternic pusă în pericol.

Astfel, pentru a combate astfel de scenarii iminente, Guvernul de la Paris i-a cerut lui Philippe Varin, fost preşedinte al France Industrie şi fost director general de la Corus şi PSA, să vină cu o serie de propuneri care au fost prezentate luni miniştrilor Tranziţiei Ecologice şi Industriei.

Pentru fondul de 1 miliar de euro, 500 milioane de euro ar fi asigurați de la buget, conform explicațiilor oferite luni seara de Philippe Varin. Nu e exclus ca o parte dintre fonduri să ajungă să susțină investiţii în mine, conform raportului prezentat la începutul săptămânii de către oficialul francez. De asemenea, trebuie menționat faptul că e vizată și dezvoltarea de facilităţi de procesare a metalelor destinate producţiei de baterii la Dunkirk şi de procesare a metalelor pentru magneţi la Lacq, în sud-vestul Franţei.

Prin aceste măsuri, Franța își va câștiga o independență importantă față de importurile de cobalt, nichel şi litiu, care provin din afara Uniunii Europene.